Magosz: Nem kapnak segítséget a tagállamok az uniótól

CORONAVIRUS COVID-19 MEDICAL STAFF PATIENT HOME CARE Coronavirus Epidemy koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség Olaszország beteg vizsgálat Róma migráns bevándorló  maszk védőruha ellenőrzés
Disinfection staff of the municipality of Rome check the area of the Selam Palace, a structure occupied by migrants, in La Romanina district, on the outskirts of Rome on April 7, 2020, amid the novel coronavirus' crisis (COVID-19). (Photo by Andreas SOLARO / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem nyújtott segítséget a tagállamoknak az Európai Unió a koronavírus-járványra való felkészülésben, és a járvány okozta problémák kezelésében sem működik közre - jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke.
Vágólapra másolva!

Mint mondta: a tagállamoknak saját hatáskörben, szomszédos tagországokkal megállapodva kellett megoldaniuk a problémákat, például a nyugat-európai vendégmunkások hazautazását, és azt, hogy a határokon több mint 24 órát várakoztak a kamionsorok.

Olaszországtól a napokban bocsánatot kért Brüsszel Forrás: AFP/Andreas Solaro

A piaci gondok kezelésében sem számíthatnak a tagállamok az unióra: hiába hívják fel az EU figyelmét arra, hogy mely területeken vannak kezelhetetlen nehézségek, és hiába kérik, hogy legalább a nemzeti költségvetéseknek engedjék az ellehetetlenült ágazatok segítését, az EU még mindig csak ígérget - vélekedett az elnök.

Kiemelte, hogy emellett folyamatos kritika éri azokat az országokat, amelyek a saját érdekükben intézkedéseket hoznak.

Jakab István beszélt arról is, hogy a magyar kormány a lehetőségeihez mérten meghozta a szükséges intézkedéseket, amelyek a gazdaság szereplőinek túlélést jelentenek a krízishelyzetben. Ilyen intézkedésnek nevezte például az Agrár Széchényi Kártya keretösszegének 100 millióról 200 millió forintra emelését.