Kína enyhít a külföldi állampolgárok beutazási tilalmán

koronavírus Kína Peking
Védőmaszkos járókelők Pekingben, ahol új fertőzéseket regisztráltak.
Vágólapra másolva!
Kína enyhíti a beutazási tilalmat a külföldi állampolgárokra vonatkozóan, lehetőséget adva a kínai tartózkodási engedéllyel rendelkezők különengedély nélküli visszatérésére - közölte a kínai külügyminisztérium csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint szeptember 28-ától ismét

különengedély nélkül utazhatnak be az országba azok a külföldi állampolgárok, akik érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.

Azok pedig, akiknek március 28-át követően lejárt a tartózkodási engedélyük, az okmány bemutatásával belépésre jogosító vízumot igényelhetnek a tartózkodási helyük szerinti kínai külképviseleten.

Augusztus 17-e óta Peking lehetővé tette 36 európai ország állampolgárai számára, hogy amennyiben rendelkeznek érvényes kínai tartózkodási engedéllyel vagy családegyesítésre jelentkeznek, belépésre jogosító vízumot igényelhetnek.

Sok külföldi látogat haza vagy utazik Kínán kívülre üdülés céljából a jellemzően egyhetes holdújévi munkaszünet idején Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Koki Kataoka

Kína március 28-án, a koronavírus-járvány globális elterjedése nyomán vezetett be beutazási tilalmat a külföldieket illetően, ami a Kínában életvitelszerűen élőkre is vonatkozott, emellett a Kínába közlekedő nemzetközi járatok számát is korlátozta. A beutazási tilalom alól későbbi enyhítéseknek köszönhetően kivételt élveznek a diplomaták, illetve gazdasági, tudományos, vagy a járvány elleni küzdelem területén kulcsfontosságúnak ítélt tisztségviselők.

A tilalom bevezetése után

számos, Kínában életvitelszerűen élő külföldi rekedt az országon kívül.

Ennek egyebek mellett az volt az oka, hogy sok külföldi látogat haza vagy utazik Kínán kívülre üdülés céljából a jellemzően egyhetes holdújévi munkaszünet idején. Ez idén január 24. és február 2. közé esett, amikor a járvány Kínában tetőzni kezdett, és lezárták a gócpontnak számító közép-kínai Hupej tartományt. A koronavírus miatti félelmek pedig a következő időszakban járattörlésekhez vezettek, így sokan emiatt nem tudtak az eredeti terveik szerint visszatérni, míg mások a járvánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt halasztották el a visszautazást.

Egy július 21-e óta érvényben lévő rendelkezés szerint minden Kínába utazónak nukleinsavas vírustesztnek kell alávetnie magát az utazását megelőző öt napon belül, majd a beérkezés helyszínén 14 napig tartó karantént kell eltölteniük arra kijelölt szálláshelyeken, saját költségen.