Három magyar sportoló doppingtesztje lett pozitív idén

2020.04.19. 10:36

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az M4 Sportnak azt mondta, idén három magyar sportoló doppingmintája lett pozitív. Mindhárom mintavétel március 11-e előtt történt, az eljárás még folyamatban van ezekben az ügyekben, a koronavírus-járvány miatt a meghallgatásokat csak online tudják megtartani. Egyedi esetekről van szó, nincs köztük összefüggés, tette hozzá a MACS vezetője. 

Pénteken jelentette be a Magyar Vízilabda Szövetség, hogy az egyik magyar vízilabdázó pozitív A-mintát produkált a doppingellenőrzés során.

A szövetség csupán annyit árult el a játékos kilétéről, hogy nem tagja a válogatottnak. A versenyengedélyét felfüggesztették. 

Az esetről azt mondta Tiszeker, hogy még nem hallgatták meg a játékost, azt sem tudják, hogy kéri-e a B-mintát. Az sem biztos, hogy teljesítménynövelő szerről van szó, csapatsportágakban jellemzően valamilyen kábítószert használatát szokták kimutatni a pozitív tesztek. 

Ha mondjuk marihuánát fogyasztott, ami elég gyakran előforduló tiltott szer, akkor a doppingvétséget megállapítják, valamilyen büntetést ki is szabnak, de közel sem négy évről beszélünk, akár egy év alatti büntetéssel is meg lehet úszni

- mondta Tiszeker Ágnes. A kokaint stresszoldásra szokták használni, nem pedig a sportteljesítmény javítására. Ettől függetlenül a drog szerepel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján, minimum négyéves eltiltás jár a használatáért.