Hogyan befolyásolná a jövőt az időutazás?

óra Actions Clock Concept Hour Measuring Needle Special Effect Still Life Time HORIZONTAL
Vágólapra másolva!
Az időutazás egyik nagy problémáját időparadoxonnak vagy „nagypapa paradoxonnak" nevezik. Ezt egy gondolatkísérlettel illusztrálhatjuk. Mi történik, ha visszamegyünk az időben? Akkor is megszületünk, ha a múltban megöljük a nagyapánkat? Ha nem, akkor nincs is lehetőség visszamenni az időben. Erre a paradoxonra kínál megoldást egy ausztrál fizikus.
Vágólapra másolva!

Germain Tobar, az ausztrál Queenslandi Egyetem fizikusa úgy véli, választ talált erre a paradoxonra.

Miután lefuttatott néhány számítást, Germain arra a következtetésre jutott, hogy

a téridő folytonosság végül is kijavítja önmagát, hogy ne forduljon elő semmilyen potenciális paradoxon.

A számítások alapján az derült ki, hogy az idővonal görbülései – az idővonal hajlásait már Einstein megjövendölte – elég közel futnak egymáshoz ahhoz, hogy az univerzum szinte észrevehetetlenül változzon csak meg.

Illusztráció Forrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Jacques Loic

„A klasszikus dinamika azt mondja, hogy ha ismerjük egy rendszer állapotát egy adott időpontban, az elárulja nekünk a rendszer egész történetét" – mondja Tobar.

„Erre számos alkalmazás épül, például a rakéták küldése más bolygókra vagy a folyadékok áramlásának modellezése. Ha például ismerjük egy a gravitáció hatására leeső tárgy adott helyzetét és sebességét, akkor ki tudjuk számolni, hol lesz egy tetszőleges időpontban."

„A jelenlegi tudományos ismereteink azonban azt mondják, a két elmélet nem lehet igaz egyszerre."

„Fizikusként az univerzumot a legalapvetőbb törvények alapján akarjuk megérteni, és engem évek óta zavarba ejtenek, miként keretezik Einstein predikciói a dinamika tudományát" - mondja Tobar. - „Folyton azon tűnődőm, vajon matematikailag lehetséges-e az időutazás."

Illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/SAKKMESTERKE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sakkmesterke/Science Photo Libra

Dr. Fabio Costa – Tobar munkatársa – azt mondja, hogy a matematika mindenre választ ad.

„Vegyük például azt az esetet, hogy azért utazunk vissza az időben, hogy megakadályozzuk a zéró páciens megfertőződését a Covid-19 vírussal. Ha azonban ez megtörténik, akkor ez törli azt az indokot, hogy visszamenjünk az időben és meggátoljuk a pandémiát, mielőtt kitörne."

Ez egy paradoxon, egy olyan ellentmondás, ami gyakran készteti az embereket azon következtetés levonására, hogy az időutazás nem fordulhat elő a világegyetemünkben.

„Egyes fizikusok szerint azonban lehetséges, bár logikailag nehéz elfogadni, mivel befolyásolja a cselekedeteink tetszőleges szabadságát" – mondja Costa. „Azt jelenti, hogy képesek vagyunk utazni az időben, de nem tudunk bármit megtenni, ami egy paradoxon kialakulásához vezet."

Illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/SAKKMESTERKE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sakkmesterke/Science Photo Libra

„A koronavírus zéró páciens példánál maradva, megpróbálhatjuk megakadályozni, hogy a zéró páciens megfertőződjék, de ebben az esetben mi kapjuk el a vírust és leszünk a zéró páciens, vagy valaki más lép a helyébe" – teszi hozzá Tobar.

„Nem számít, mit teszünk, a lényegi események újrakalibrálják magukat körülöttünk. Ez azt jelenti, hogy – a cselekedeteinktől függetlenül – a pandémia be fog következni, megadva a motivációt fiatalabb énünknek, hogy visszamenjünk és megállítsuk" – mondja Tobar.

Így logikailag lehetséges bármilyen időutazás szabad akarattal és mégis kiküszöbölve bármilyen paradoxont – zárja eszmefuttatását Tobar.