szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eddig csak a komolyzenészek és sportolók kérhették, hogy 30 éves korukig halasszák el a sorkatonai szolgálatukat, most kiterjeszthetik ezt a K-popra is.

Törvényjavaslat készül Dél-Koreában arról, hogy a K-pop sztárjai is lehetőséget kapjanak a katonai szolgálat elhalasztására – jelentette be az ország hadseregének toborzóirodája.

A dél-koreai törvények minden, fizikailag és pszichikailag alkalmas, 18 és 28 év közötti férfit két év katonai szolgálatra köteleznek. A nemzetközi díjat nyert sportolók és klasszikus zenészek, „akik hozzájárultak az ország jó hírének erősítéséhez”, azt kérhetik, hogy 30 éves korukig halasszák el a bevonulást. Ezt most kiterjesztenék a K-pop sztárjaira is, akiket ugyan sok kritika szerint rabszolgaként dolgoztatnak, de így is lassan Dél-Korea egyik legfontosabb exportcikkévé válnak.

Mo Dzsong Hva, a toborzóiroda vezetője elmondta, a kormányhivatalok már egyeztetnek, de a kérdésben elsősorban nemzeti konszenzusra van szükség. A hadkiegészítő parancsnokság részéről jelezték, hogy a felmentési kérelmet abban az esetben fogadnák el, ha a kérelmező rendelkezik a kulturális miniszter ajánlásával is.

Korábban Vuk Szo védelmi miniszter azt mondta, a legnépszerűbb együttes, a BTS hét tagja sem mentesülhet a katonai szolgálat alól, csak a halasztás elképzelhető.

Nagy Gábor hvg360

A koreai popzene sztárjai gyártósorról érkeznek

Világhódító tervei vannak az Ázsia egy részét már megnyerő koreai popzenének, amelyben éveken át trenírozott fiú- és lánycsapatok másodpercre kiszámított produkciókat adnak elő. A sztárok óriási nyomás alatt élnek, ami botrányokhoz és öngyilkosságokhoz vezetett.