Gyász

Meghalt Peter Beard, az afrikai vadvilág híres természetfotósa

Meghalt 82 éves korában Peter Beard neves amerikai természetfotós, aki hírnevét leginkább az afrikai vadont megörökítő képeinek köszönheti.

2020.04.21 15:42MTI

Beard eltűnését majdnem egy hónappal ezelőtt jelentette be családja.

Holttestét vasárnap találták meg Long Island-i otthona közelében, az erdőben.

"Ott halt meg, ahol élt, azaz a természetben" - írta családja a művész weboldalán vasárnap éjszaka. A hajdan felfedező, kalandor és playboy hírében álló fotósnál az elmúlt években demencia alakult ki, és legalább egy alkalommal agyvérzésen esett át.

Családja megerősítette, hogy a vasárnap a montauki Camp State Parkban talált holttest Beardé.

Ugyan orvosszakértői vizsgálat még nem történt, de az East Hampton-i rendőrség képviselője hétfőn elmondta, hogy "meglehetősen biztos benne, hogy Beard az". A rendőrtiszt azt is hozzátette, hogy öngyilkosságra, idegenkezűségre nem gyanakszanak.

A művész leghíresebb képeit Afrikában készítette, Kenyában.

Legismertebb műve az 1965-ben megjelent The End of the Game, amely Afrika szépségét és romantikáját, egyben veszélyeztetett vadjainak tragédiáját dokumentálta.

Divatmagazinoknak is dolgozott, modelleket fotózott, több híres manökennel volt viszonya, egyikükkel, Cheryl Tiegsszel egy ideig házasok is voltak - írta a New York Times.

Barátja volt Andy Warhol, Truman Capote, Salvador Dalí és a Rolling Stones tagjai is. Beard jómódú manhattani családba született 1938-ban. A Yale Egyetemen tanult, többek között művészettörténetet.

Az egyetem után Dániába utazott, ahol portrét készített Karen Blixenről, akinek Isak Dinesen álnéven írt visszaemlékezései Távol Afrikától címmel jelentek meg. A fotós később Blixen egykori afrikai kávéültetvénye mellett vásárolt telket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.