Megjelent a tőzsdén a világ egyik legsikeresebb popzenekara, mindenkit meglepett a következménye

bts,seoul
Vágólapra másolva!
Csütörtökön megkezdődött a kereskedés a dél-koreai BTS fiúzenekar mögött álló cég részvényeivel. A részvénykibocsátást hatalmas várakozás előzte meg, ami után nem meglepő, hogy a papír lehengerlően teljesített az első kereskedési napján.
Vágólapra másolva!

A K-pop műfajban alkotó, dél-koreai BTS fiúbanda jelenleg a világ egyik legnépszerűbb zenekara, vagyis a befektetők nem véletlenül várták kitörő lelkesedéssel a zenekar mögött álló Big Hit Entertainment nevű vállalat tőzsdére lépését.

Csütörtökön megkezdődött a kereskedés a papírral a dél-koreai tőzsdén, a részvény pedig kilőtt.

A nyitó ár 270.000 won (kb. 236 dollár) volt, ami a duplája volt a kibocsátási árnak. A nyitás után pedig tovább emelkedett az árfolyam, majd a nap végére 90 százalékos pluszban zárt a kereskedés a kibocsátási árhoz képest – írja a CNBC.

A mostani üzlet is egyértelműen bizonyítja, hogy a dél-koreai szórakoztatóipar mára globális jelenséggé vált

– hangsúlyozta Daniel Yoo, a Yuanta Securities Korea szakértője.

Hozzátette, elég jól látszik, hogy az iparág a jövőben kiemelten fontos lesz mindenkinek, akit érdekelnek a dél-koreai befektetések.

Világszerte hatalmas siker a K-pop műfaj Forrás: Getty Images/WireImage/Steve Granitz

Mindazonáltal a pesszimistább elemzők szerint a Big Hit értékeltsége jelenleg talán túl magas, különösen azt figyelembe véve, hogy a papír sikere szinte kizárólag a BTS sikerén múlik. A 270.000 wonos nyitóár egyébként 8,38 milliárd dolláros piaci értéket jelentett a vállalat számára. Ez több mint 2500 milliárd forint.

Globális siker

Ezzel együtt a jelenlegi trendek alapján a Big Hitnek egyelőre nem kell félnie.

A BTS lemezeladásai ugyanis kirobbanóan erősek, a koncertjeikre pedig percek alatt elfogynak a jegyek.

Az sem mellékes, hogy a zenekar számos vállalattal kötött hirdetői partnerségi megállapodást, beleértve autógyártókat és kozmetikai cégeket is – írja a BBC.

A zenekar nemzetközi sikerét mutatja, hogy nemrég már sikerült az élre kerülniük az amerikai Billboard listáján. Ami igen szép teljesítmény, tekintve, hogy a lista 60 éves történetében mindössze 20 olyan zeneszám volt, amely be tudott törni a top10-be – ezek közül hármat a BTS jegyez.

Az amerikai fiatalok körében is népszerű a BTS Forrás: AFP/Mandel Ngan

Amikor pedig augusztusban kijöttek a Dynamite című számukkal, akkor rekordot döntöttek. Ez volt ugyanis az első olyan videó, amely a YouTube-on egyetlen nap alatt több mint 100 millió megtekintést ért el.

Noha a Big Hit teljes idei bevételeinek 88 százaléka a BTS-ből származott, ez a kiszolgáltatottság a későbbiekben akár problémát is jelenthet.

Különösen, hogy Dél-Koreában kötelező, 20 hónapos sorkatonai szolgálatra kell jelentkeznie minden férfinak 18 és 28 éves kora között, ami a tagok számára is kötelezően aktuálissá válik a következő években – noha van szó arról, hogy elhalaszthassák a bevonulásukat.

Szárnyal a dél-koreai piac

A Big Hit piaci sikere nem egyedülálló a dél-koreai részvénypiacon. Csak az elmúlt időszakban

olyan jelentős cégek mentek tőzsdére az országban, mint az SK Biopharmaceuticals vagy a Kakao Games, melyek szintén komoly erősödéseket produkáltak az első kereskedési napjukon.

Daniel Yoo kiemelte, ha a kezdeti nyilvános részvény-kibocsátási (IPO) piac egészét nézzük, nagyon forró hangulat uralkodik Szöulban, vagyis a befektetők lázasan igyekeznek lecsapni az új lehetőségekre.

A dél-koreai Kospi részvényindex idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Ennek egyik oka, hogy bőséges likviditás található a dél-koreai piacokon, vagyis bőven van befektethető tőke. Ezt pedig az is megtámogatja, hogy a dél-koreai központi bank (Bank of Korea) által meghatározott alapkamat rekord alacsony szinten van.