A szárazföldre került, elpusztult egy tucatnyi delfin Új-Zélandon

2020. október 19., 10:00

Szerző:

Nagyjából 25 gömbölyűfejű-delfin vetődött partra Új-Zéland Északi-szigetén, mintegy tucatnyi elpusztult - közölte vasárnap az ország környezetvédelmi minisztériuma.

Az állatmentők és az önkéntesek szombaton egész nap azon dolgoztak, hogy a delfineket visszajuttassák a vízbe. A nagyjából 40-50 emlősből álló raj 25 tagja aznap reggel vetődött a Coromandel-félsziget egyik partszakaszára. Szombat éjjel további öt elpusztult gömbölyűfejű-delfint (Globicephala melas) fedeztek fel egy másik helyszínen, ahol valószínűleg először sodródott partra a raj néhány tagja - közölte a minisztérium.

"Noha a szombat este 9 órai dagály segített a partra vetett delfineknek visszajutni a vízbe, vasárnap reggel néhány állat újra a szárazföldre került, többen fennakadtak az öböl szikláin" - írta a Facebook-oldalán minisztérium.

"Vasárnap reggelre nagyjából egy tucat delfin elpusztult a sziklákon. Szerencsére a partra vetődött emlősök nagyobbik része reggel csatlakozni tudott a rajhoz, a nyílt tengerre kísérték őket" - olvasható a közleményben.

 

 

12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).