Segítséget kér a bajba jutott Szegedi Vadaspark

pied tamarin saguinus bicolor baby babies offspring young breeding american callithridae callithrid primates primata endangered Pied tamarin Saguinus bicolor and her babies
Csupaszpofájú tamarin
Vágólapra másolva!
Nehéz helyzetbe került a Szegedi Vadaspark, ami a koronavírus miatt 1 hónapja zárva tart. Hogy legyen pénzük az állatot etetésére, gógyítására, kérik az embereket, hogy fogadják örökbe egy-egy lakójukat.
Vágólapra másolva!

Nehéz helyzetbe került a Szegedi Vadaspark: a koronavírus járvány okozta vészhelyzet, pontosabban az azzal kapcsolatos intézkedések miatt március 16. óta zárva tart az állatkert, így már bő 1 hónapja elesik fő bevételi forrásától, a jegybevételtől - írta közleményében a szervezet.

A vadasparkot más intézményekkel ellentétben nem lehet inaktiválni, az állatokat ugyanúgy kell etetni, ellátni, gyógyítani most is.

Az állatkertnek bárki segíthet azzal, haörökbe fogadja egy-egy lakóját, legyen az törpe víziló, guyanai krokodilteju vagy aMadagaszkár rajzfilmből is ismert gyűrűsfarkú maki.

Csupaszpofájú tamarin Forrás: Szegedi Vadaspark

Az állatkert nehéz helyzetbe került azzal, hogy március 16. óta nem fogadhatja a látogatókat - mondta Verpik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója. Az intézmény bevételének több mint kétharmadát a jegyárak és a vállalkozási tevékenységek teszik ki. A tavasz nálunk egy kiemelt időszak, húsvétkor rendszeresen 15-20 ezer látogatónk van, ez most sajnos elmaradt. Ugyanakkor

az állatkertnek bárki segíthet adója 1 százalékának felajánlásával vagy egy állat örökbefogadásával.

Utóbbi már régi hagyomány az állatkertek világában, amely természetesen nem jár tartási kötelezettséggel, hanem a kedvencek tartásának támogatását jelenti. Az érte kapott elismerő oklevél sokak számára kedves ajándék a segítség élménye mellett. Az örökbefogadás egy izgalmas ajándék is lehet. Számos esetben kapott az intézmény ezzel kapcsolatban fura kéréseket. Egy fiatalember például leánykéréssel kapcsolta össze, a hölgy pedig igent is mondott a fókák jelenlétében.

A támogatás minimális összege egyforma: magánszemélyeknél évi 7 ezer, cégeknél évi 50ezer forint,

legyen szó csupasz turkálóról vagy elefántról. A támogatások egy kalapba kerülnek, abból azon állatok is részesülnek, amelyek kevésbé népszerűek. Egy állatot többen is örökbe fogadhatnak. Zuri, a törpe víziló 2020-ban ez idáig a legnépszerűbb az örökbe fogadók körében.

Gyűrűsfarkú maki Szegedi Vadaspark

Nem csoda, hiszen az idei év nagy szenzációja, hogy ismét született kis víziló a Vadasparkban. A 2019-es évben a legtöbben pápaszemes pingvineket fogadtak örökbe.

A Madagaszkár rajzfilm hatására a gyűrűsfarkú makik is nagyon népszerűek. Bár állatkertekben gyakorinak számítanak, vadon az egyik legveszélyeztetettebb főemlős, pár ezer egyede él már csak vadon. A csupaszpofájú tamarint kevesebben fogadták örökbe, pedig egy természetvédelmi szempontból jelentős faj, és a Vadasparkban jó eredményeket ért el a tenyésztésében.

Vannak állatok, amelyeket még nem fogadtak örökbe. Pedig sok érdekes van közöttük is, mint például a guyanai krokodilteju, melynek takarmányozása nem kis kihívást jelent.

Ugyanis ők főleg puhatestűekkel, kagylókkal és csigákkal táplálkoznak. Impozáns megjelenésük, érdekes viselkedésük és a kihívásnak tekinthető tartásuk miatt kuriózumnak számítanak az állatkertek és a terraristák körében egyaránt. Talán valakinek egyszer ők is megtetszenek.