szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elmúlt négy napban már 500 alatt van a napi halálozások száma.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Április elején volt több olyan nap is, amikor 900 fölötti napi halálozási számok voltak Spanyolországban, a koronavírus egyik európai gócországában. Szerdán azt közölték, hogy

az elmúlt 24 órában 435-en haltak meg.

Az ezt megelőző napi adatok: április 19-én: 410-en haltak meg, 20-án: 399-en, 21-én: 430-an, a legfrissebb adat pedig a már említett 435-ös adat. A napi fertőzöttek száma is mérséklődött, 4211 új esetet detektáltak, a hónap elején volt olyan nap, amikor még ennek közel a dupláját.

Spanyolországban több mint egy hónapja van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot. A kormány a héten arra tesz javaslatot a parlamentnek, hogy ezt hosszabbítsa meg május 9-ig – írja az El País.

A kabinet keddi ülésén elfogadta, hogy a korlátozások első enyhítéseként április 27-től a 14 év alatti gyerekek kimehessenek az utcára egy felnőtt felügyelete mellett, betartva a közösségi távolságtartás szabályait, valamint a higiéniás előírásokat.

A gyerekek elkísérhetik a felnőttet például bevásárolni, az újságoshoz, a patikába vagy a bankba, tehát azokban a tevékenységekben vehetnek részt, amelyek a szükségállapotban engedélyezettek, de a játszóterek, közparkok szabadidős használata továbbra is tilos.

Az intézkedés mintegy 6,8 millió gyereket érint országszerte, akik az elmúlt több mint öt hetet otthon töltötték, így "valóban kicsi" annak az esélye, hogy fertőzöttek legyenek. A 14 év feletti fiatalkorúak eddig is elhagyhatták a lakást az előírt esetekben.

A legkisebbek mozgásterének bővítését több gyermekorvosi szakmai szervezet és szülői érdekképviselet szorgalmazta az utóbbi időben arra hivatkozva, hogy a tartós bezártság fizikailag és mentálisan is megterhelőbb számukra mint a felnőtteknek.

A kormány emellett további harminc gazdasági intézkedést fogadott el egyebek mellett a munkavállalók támogatása és a vállalkozások pénzügyi megerősítése érdekében. Eltörölték továbbá a hazai gyártású egészségügyi eszközök általános forgalmi adóját.

A kabinet ajánlása szerint a következő két hónapban továbbra is javasolt a távmunka fenntartása, illetve megvalósítása azokon a munkahelyeken, ahol az lehetséges.