Egy apró, tündéri szigetország a Földközi-tengeren: Málta csodálatos kincseket őriz

Málta és társszigete, Gozo izgalmas gyöngyszemek, tele meseszép látnivalóval.

Málta látnivalói
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Európai Unió legkisebb tagállamaként is ismert Málta a Földközi-tenger izgalmas gyöngyszeme Szicíliától délre, tele csodaszép látnivalókkal, így méltán kerülhet fel a bakancslistára.

Málta különös ország, amibe első látásra is könnyen bele lehet szeretni: elég csak végignézni a sziget gyönyörű vidékén, hogy elcsodálkozzon az ember az utakat övező, élő kaktuszokból álló kerítéseken, vagy elcsípje az utcákon, milyen izgalmasan vegyül a mediterrán és az arab életérzés a brit jegyekkel - utóbbi egyébként az egykori brit gyarmatiságból fakad.

Málta csodás látnivalói

A nagyjából fél Budapest területű ország három szigete közül csupán kettő lakott: míg a nagyobbik, Málta a városiasabb környezet kedvelőinek jelent igazi paradicsomot, az apróbb Gozo egy kedves, nyugodt, zöld sziget, ahol az élet egy icipicit lassabb, és ahova a máltai lakosok is szívesen járnak kikapcsolódni.

Bár hatalmas, egybefüggő erdőségek nem borítják be a szigeteket, a sziklákkal csipkézett, dombos vidék lenyűgöző látvány a szemnek. Nem véletlen, hogy számos film számára forgatási helyszínt biztosított, többek között a Trónok harca egyes jelenetei, de az 1980-as Popeye című film is ezen a lenyűgöző vidéken játszódott.

A film kedvéért épített Popeye faluját egyébként a munkálatok után sem bontották le, ez pedig nagy népszerűséget szerzett a környéknek. De még a Gyilkosság az Orient Expresszen című krimi 2017-es verziójának egy része is itt forgott.

A karanténidőszak újdonsága, hogy a MovieTravel APP okostelefonos applikációval egyébként számos világörökségi védettséget élvező filmforgatási helyszín, így Valetta is bejárható, méghozzá négy útvonalon.

A filmes tematikájú útvonalakon túl sok máltai és gozói intézmény nyitotta ki a kapuit az online turizmus előtt a Máltai Örökségvédelmi Intézet és a Google Arts & Culture együttműködésében. Már mintegy 36 múzeum és történelmi, kulturális látványosság érhető el virtuális séta keretében a szigeteken, a túrákat pedig információs anyagok teszik még érdekesebbé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bár jelenleg szünetel a repülőgépes turizmus, a szigetország személyes meglátogatására egyébként is a forró nyarat követő kora őszi időpontokat ajánlják leginkább, amikor a tenger még kellemesen langyos, de napközben már nincs hatalmas forróság. Málta mindig is sokkal több volt egy egyszerű tengerparti üdülőhelynél: a kirándulók és az aktív sportokat kedvelők számára is tökéletes úti célt jelent.

Kedvelt helye egyébként a futóknak is, évente több nemzetközileg is fontos sportesemény zajlik a tájon: a Málta Maraton az egykori fővárostól, Mdinától Sliemáig járja be a sziget csodálatos helyszíneit, a Gozo Félmaraton pedig dimbes-dombos tájakon vezet végig.

Gozo mesés vidéke

Málta apróbb társa, Gozo a szigetország mezőgazdasági, zöld központja, igazán csendes, vidéki idill uralkodik a vidéken, ahova komppal lehet eljutni. Fontos nevezetessége a Ggantija ikertemplom, a Calupso barlangja, de a gozói Ramla-öböl és a part menti, családi kézben levő sólepárlók látványa is különleges karaktert kölcsönöz a sziget ezen részének.

A Dwejra-öblöt egy időben az Azúr ablak tette igazán híressé, mely azonban csupán 2017-ig volt csodás vonzereje a helynek, ekkor ugyanis sajnálatos módon leomlott. Ám ma sem kell nélkülözni itt a különleges természeti képződményeket: a szikrázó kék vizű öbölben emelkedik ki a tengerből a Generális-szikla, amely természetvédelmi terület.

Rabat Gozo „fővárosaként” ismert, ám Victoriának is elnevezték Viktória brit királynő tiszteletére. A máltai nyelvű név egyébként elővárost jelent. A települést mediterrán hangulatú, szűk utcácskák szövik be, amelyeken általában árusok és csodás panorámájú éttermek is sorakoznak, de a helyiek magával ragadó temperamentumát is hamar megtapasztalhatják itt a turisták.

Valetta, a csodás főváros

Valetta Málta modern és gyönyörű fővárosa, a tenger felé néző szűk utcáin boltok, kávézók állnak sorban. A város népszerű látnivalója a barokk stílusú, aranyszínnel bordázott falú Szent János-társkatedrális, ahol két Caravaggio-festmény is megtekinthető.

A város gyönyörű tengerparti nevezetessége a Felső Barrakka-park, amely egykor privát lovagi kertként működött, és csak a világháborúk után nyitották meg a nagyközönség számára. A kilátás innen az egyik leggyönyörűbb a kikötő felé az egész szigeten. Érdekesség, hogy a kert egy ágyúja mindennap két alkalommal eldördül: egyszer délben és egyszer 16 órakor, az időjelzés e formája egyébként a brit haditengerészet szokásaiból ered.

A lenyűgöző vendéglátóhelyek sorra követik egymást a kis szigeten, ám egy közülük egész biztosan kiemelkedik: a Muza étterem, amelynek különlegessége, hogy egy múzeumban található, és az étlapon megtalálható minden étel az intézményben kiállított festményekről kapta a nevét. Málta és Gozo bejárása tehát remek kikapcsolódást jelenthet, a szigetországot egy hét alatt kényelmesen be lehet járni akár ősszel is, így csakugyan érdemes lehet felírni is bakancslistára.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary, további képek a cikkben: Bata Viktória.)

Gibraltár csodás látnivalói

A Földközi-tenger különlegessége Gibraltár is, amelynek hatalmas sziklamonstruma már messziről feltűnik.

Hatalmas sziklamonstrum őrzi a Földközi-tenger kijáratát: Gibraltár csodálatos hely

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük