A PDSZ szerint három fontos problémát kell megoldani az érettségi lebonyolításához

2020.04.23. 20:02 Módosítva: 2020.04.23. 23:08

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nem akarja folyamatos nyomás alatt tartani a kormányzatot az érettségivel kapcsolatban – írja a szakszervezet a köznevelésért felelős államtitkárnak, Maruzsa Zoltánnak címzett levelében.

A PDSZ, amely korábban koordinált szabadságkivételre buzdította a tanárokat, hogy így akadályozzák az érettségi májusi lebonyolítását, most bejelentette: 

Amennyiben kielégítő megoldás születhet az általunk felvetett problémákra, úgy természetesen felszólítjuk tagjainkat és támogatóinkat a folyamat támogatására.

A szakszervezet szerint az érettségi lebonyolításához három különböző problémakörben lenne szükség megoldásokra, ezek a következők:

  1. A veszélyeztetett diákcsoportok egészségügyileg kifogásolhatatlan és érdeksérelem nélküli vizsgáztatásának megoldása. (Ez azt jelenti, hogy a krónikus betegségben szenvedő vagy ilyen beteggel együtt élő diákok biztonságát és egyenlő felvételi esélyeit biztosítani kell, csakúgy, ahogy a felnőtt oktatásban érettségizőkét.)
  2. A pedagógusok biztonságos munkavégzésének biztosítása a vizsgáztatás során.
  3. A szakmailag kifogásolhatatlan érettségi vizsga feltételeinek megteremtése, különös tekintettel a jogszabályban előírt lebonyolító személyi állományra, eljárásrendre és egyéb feltételekre.

A PDSZ szerint „a jelenleg nyilvánosan rendelkezésre álló adatok alapján ez a fenti három kritérium nem tud teljesülni egy május 4-én megkezdett érettségi vizsgáztatási körben, mivel a járvány terjedésének jellegéből fakad, hogy a járvány kellős közepén az érettségizőknek és a tanároknak, valamint hozzátartozóik számára biztonságos megoldás nincs.”

A szakszervezet ugyanakkor azt írja, nyitottak lennének a köznevelésért felelős államtitkár felvetéseinek és szakmai érveinek meghallgatására, ezért szakmai egyeztetést is kezdeményeznek levélben.

Frissítés 2020.04.23. 23:08-kor: A cikkünk korábbi verziójában azt írtuk, hogy a PDSZ három feltételhez kötné, hogy a tanáraik ne akadályozzák a májusi érettségit, de a szakszervezet mindenképpen elutasítja a májusi érettségit.