Tóth Richárd
Tóth Richárd
Tetszett a cikk?

Speciális szabályok jönnek majd Magyarországon, de az újraindításnak az a feltétele, hogy meg tudják védeni az időseket, a nagyvárosokban élőket és a krónikus betegeket.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A miniszterelnök pénteki rádióinterjúja előtt Gulyás Gergely már a csütörtöki Kormányinfón jelezte, a kijárási korlátozások május 3-ig maradnak, utána azonban – május 4-től – folyamatos és fokozatos enyhítéseket vezetnek be a gazdaság újraindítása érdekében. Az is kiderült, hogy a polgármesterek az előttünk álló két hétvégére újra megkapják a jogokat arra, csak úgy, mint húsvétkor, hogy helyben szigorúbb intézkedéseket hozzanak.

A koronavírusról szóló tájékoztató oldal pedig azt közölte péntek reggel, hogy 250-re emelkedett az elhunytak száma, és 2383 igazolt koronavírusos van.

Orbán Viktor a rádiós beszélgetést azzal kezdte, hogy a jövő heti fordulópont azt jelenti, hogy lezárul a védekezés első szakasza. "Ne alakuljunk át botcsinálta virológussá, egészségügyi szakemberré" – figyelmeztette önmagát és politikustársait Orbán, ő is figyel a szakemberek tanácsaira.

A kijárási korlátozások helyett új szabályokat hoznak majd.

Fokozatosan és szigorú menetrend mellett újraindíthatjuk az életet – mondta.

Ennek az a feltétele, hogy meg tudják védeni az időseket, a nagyvárosokban élőket és a krónikus betegeket, ezeken a speciel szabályokon dolgoznak még. Ha az élet újraindításakor véletlenül elszabadulna a vírus, akkor is rendelkezésre kell állni a kórházi ágyaknak, erre készültek fel a védekezés első szakaszában. "Egyetlen beteg emberről sem mondunk le" – mondta.

Mások vagyonokat fizetnek azért, hogy kurzusok keretében tanulják ki a válságmenedzsmentet, ő hat hét alatt az életben megtapasztalhatta ezt – mondta, tizenöt olyan területen hozott olyan rendelkezéseket, amire korábban nem volt példa, ilyen a járványügyi védekezés, a gazdasági akciótervek, a költségvetés átszabása, a különleges jogrend.

A legfontosabb, hogy ne rezeljünk be, ne legyünk gyávák – mondta.

Az elmúlt tíz év nem volt felesleges szerinte, helyreállt a magyarok önbizalma, elhiszik, hogy megküzdünk a vírussal, és utána a gazdasági válsággal is. “Az, hogy a magyar védekezés sikeres, az abból fakad, hogy nem rezeltünk be.”

Az elhunytak életkora majdnem 78 év, a krónikus betegek nagyobb veszélyben vannak, a fővárosban és Pest megyében pedig a fertőzöttek 65 százaléka van jelen – ezek figyelembevétele mellett hozhatják majd meg az új szabályokat. “Ha lesz fegyver, fel is nyársaljuk a vírust”, mondta, de addig ezzel együtt kell élni.

Szerinte az osztrákok gyorsan haladnak, Ausztriánál kicsit óvatosabban fogunk nyitni – mondta Orbán.

A nagyvárosokkal kapcsolatban az a helyzet, hogy az általános szabályok szerint az operatív törzs alapján Orbán adja ki a rendeleteket, de helyben bevált, hogy a polgármesterek hétvégén szigoríthatnak. “De szerintem május 4-e után általános szabályokkal kell operálni.” A felelősség a kormányé, de lehet, nem fogja elvenni a többletjogot a polgármesterekkel.

A gazdasággal kapcsolatban úgy fogalmazott:

ha nincs munka, nincs semmi, ha van munka, minden van.

Így ő a munkahelyekre koncentrál. Az pedig egy jól kiépült rendszer, hogy mi történik azzal, aki elveszíti a munkáját. “Van munkanélküli segély, ráadásul van közmunka is.” Gyors gazdasági kilábalásra készül, majd újra elmondta, amennyi munkahelyet tönkretesz a vírus, annyit létre is hoznak.

Az EU is szóba került, szerinte egyetlen pluszforintot nem kapnak a védekezésre, csak könnyebben lehívhatnak korábbi pénzeket, amit egészségügyre is tudnak fordítani. "Brüsszel nem a transzparienciáról híres pontja a világnak, nehéz ezt átlátni."

EU-s vezetőkkel tárgyalva csütörtökön azonban abban állapodtak meg, hogy a hétéves uniós költségvetést átszabják. Rugalmasabb lesz a pénzek felhasználása, az első két évre pedig nagyobb összeget csoportosítanak. Megállapodtak abban is, hogy:

minden tagállamnak többet kell befizetni, Magyarországnak is, hogy nagyobb legyen a költségvetés kerete.

Arról azonban nem tudtak megállapodni, hogy az EU hitelekkel segítse a járvány utáni helyzetet, vagy "ajándék" pénzekkel.

Nagy Katalin műsorvezető szóba hozta a felhatalmazási törvényt is, nem nagyon érdekli, hogy Berlinben mit gondolnak Budapestről. Brüsszel azonban más kávéház, mivel ott döntéseket hoznak, de itt meg komoly gondokat lát a kormányfő.

Mindig Soros György kezét kell látnunk az ilyen dolgokban – mondta.

Kettes számú Soros-tervet lát Orbán, ugyanis a filantróp a héten megírta, hogy az EU-nak kölcsönöket kell felvennie, aminek a kamatait hosszú ideig fizetnék. "Nem ezt hívják adósrabszolgaságnak?" – kérdezte a műsorvezető Orbánt, majd mindketten elnevették magukat.

A kormányfő azzal zárta a beszélgetést, hogy Magyarország nem kér a hitelekből, erős lábakon állunk.