Ez bizony fájhat! – csökkenő fizetések a látványsportágakban

NS-ÖSSZEÁLLÍTÁS NS-ÖSSZEÁLLÍTÁSNS-ÖSSZEÁLLÍTÁS NS-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Vágólapra másolva!
2020.04.24. 11:30
null
A ZTE-nél és a FTC-nél már korábban megállapodtak a bércsökkentésről (Fotó: Meder István)
A kormányrendelet szerint hetven százalékkal is csökkenthetik a látványsportokban szereplők bérét, Horváth Gábor HLSZ-főtitkár szerint meglepő a döntés.

 

Nagy változás állhat be a labdarúgásban és a többi látványsportban. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a szakszövetségek által kiírt versenyben szereplő sportszervezetek egyoldalúan, legfeljebb hetven százalékkal csökkenthetik a játékosok és a szakemberek fizetését a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idejére.

Horváth Gábor (Fotó: Koncz György)
Horváth Gábor (Fotó: Koncz György)

„Mi tagadás, meglepődtünk a kormányrendeleten – mondta lapunknak Horváth Gábor, a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének főtitkára, elnökségi tagja és a jogi iroda vezetője. – Egyelőre nem tudunk olyan esetről, hogy valamelyik klub élt volna ezzel a lehetőséggel – persze ellene mi sem tudunk tenni, hiszen ez egy jogszabály, s jogkövető és törvénytisztelő állampolgárként be kell tartanunk. De…Érdekes, Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke néhány napja azt mondta, a magyar klubok stabil lábakon állnak, szerdán meg kijön ez a rendelet. Úgy érzem, a klubvezetők észszerűen döntenek vagy döntöttek, s nem élnek ilyen mértékű csökkentéssel, kiváltképp úgy, hogy a legtöbb helyen már edzésre járnak a futballisták, vagyis van munkavégzés, szépen lassan minden visszakerül a régi kerékvágásba. Véletlen egybeesés amúgy, hogy Siófokon is épp hetven százalékkal akarták csökkenteni a játékosok bérét, de ebbe nem mentek bele a futballisták.”

Horváth Gábor hozzátette, több kérdés is megfogalmazódott benne, amikor olvasta a rendeletet.

„Annak azért mindenképpen örülök, hogy ez csak egy lehetőség, nem kötelező jelleggel vezették be, s csak a veszélyhelyzet végéig tart. Persze a sportot, a futballt kevésbé szerető közvélemény most nevethet a markába, mondván, annyit kapnak majd ezek a labdarúgók, amennyit megérdemelnek, de ne feledjük, hogy ilyen mértékű csökkentéssel néhány helyen a minimálbér alá esne a játékosok fizetése. Ha így történne, mi a megoldás? Ezt ugyanis nem tüntették fel. Az sem tiszta, hogy ha valamelyik klub él a lehetőséggel, a hetven százalékot melyik összegből vonják le? Az eredeti bérből? Vagy például a húsz százalékkal már csökkentett összegből? Tudjuk, például az ETO-nál felére csökkentették a fizetéseket, és ha ebből vonjuk le a hetven százalékot, a játékos az eredeti bérének tizenöt százalékát viheti haza – ez igencsak elszomorító lenne. Csak hangsúlyozni tudom, bízunk a klubok józan ítélőképességében, abban, hogy nem hoznak meggondolatlan döntéseket.”

CSERHÁTI ANDRÁS

Fotó: Földi Imre
Fotó: Földi Imre

 

VÍZILABDA – PARTNEREK A JÁTÉKOSOK

A több mint egy hónapja leállt vízilabdában akadnak olyan csapatok, amelyek szorosabbra húzták a nadrágszíjat, és ahogy telik az idő, egyre többen ilyen klub lesz.

„Nemhogy tervezzük a fizetéscsökkentést, már meg is léptük, azonban nem a kormányrendelet hatására cselekedtünk – mondta Kovács István, a Szolnoki Dózsa szakmai igazgatója. – Még márciusban, a bajnokság felfüggesztése után megegyeztünk erről a játékosokkal, akik rendkívül korrekten álltak a kérdéshez, partnerek voltak a megállapodásban. A csökkentés mértékét nem szeretnénk nyilvánosságra hozni, de a fizetés jóval alacsonyabb hányadát érinti, mint a kormányrendeletben szereplő, leginkább a labdarúgásra vonatkozó hetvenszázalékos maximum.”

L. G.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

 

KÉZILABDA – MINIMÁLBÉRT FIZETNEK

„Először is, köszönöm a kormánynak, hogy odafigyel a sportklubokra, és megteszi a szükséges intézkedéseket a megsegítésükre – kezdte megkeresésünkre Bartha Csaba, a Győri Audi ETO KC elnöke. – Az elnökségünk már hetek óta dolgozik azon, hogy a munkavállalóknak is elfogadható javaslatot tegyen, de ez még folyamatban van. Értem a szándékot, ám klubunkra sosem volt jellemző, hogy egyoldalúan tett volna bármit.”

A férfiaknál többé-kevésbé minden csapatnál ismert a bércsökkentés mértéke, de nagyok a különbségek, hiszen míg a két legnagyobb klub, a Szeged és a Veszprém 25 százalékkal csökkentett (a Veszprémnél erre jön még plusz 7-8 százalék az árfolyamrögzítés miatt), a kisebb egyesületek minimálbért tudnak csak fizetni játékosaiknak, miközben a fennmaradásért küzdenek. Információink szerint Tatabányán felezték a fizetéseket, Csurgón kétoldalú megállapodásokat kötöttek, a Fradinál nincs még végleges döntés, míg Egerben nem állapodtak meg mindenkivel, de tárgyalnak.

R. E. B., V. SZ.

Fotó: Koncz György
Fotó: Koncz György

 

KOSÁRLABDA – TANULJ, EURÓPA!

A magyar és zömében az európai kluboknál is jellemző, hogy a játékosok az ügynökeiken keresztül egyedi szerződéseket kötnek, így kevés olyan egyesület akad, amelyik egységesen módosítana. Egyik kivétel a Barcelona, Hanga Ádám csapata, amelynél a bajnokság felfüggesztése idején a játékosok mindegyik szakágnál a pénzük 30 százalékát kapják meg. Hazánkban a szövetség a bajnokságok lefújása után arra kérte a klubokat, próbáljanak viták nélkül megegyezni játékosaikkal a hátralévő bérek kifizetéséről.

Török Zoltán, az Euroligában szereplő Sopron Basket ügyvezetője reagált csütörtöki megkeresésünkre:

„Üdvözöljük a döntést, ami legális jogi kereteket biztosít annak érdekében, hogy a tömeges csődhelyzet elkerülhető legyen. A sportvállalkozások megmentése egyebekben a sportolók érdeke is, hiszen egy fizetésképtelen és állandó financiális problémával küzdő ágazat hosszú távon a sportolóknak több veszteséget jelentene, mint a mostani megszorítások. Példaértékű a döntés, amit az európai sporttársadalomnak is érdemes tanulmányozni.”

F. Z.

Fotó: Fehér Gábor/Fejér megyei Hírlap
Fotó: Fehér Gábor/Fejér megyei Hírlap

 

JÉGKORONG – A SZÖVETSÉG KEZÉBEN

A jégkorong abból a szempontból kisebb nyomás alatt van, hogy április végére már csak a világbajnokságok maradnak, a klubévad véget ér, ezért a legtöbb szerződés nem is 12, hanem 8-10 hónapos. De mint alább is kiderül, természetesen a járvány mindenkit hátrányosan érint, tehát jól jöhet még az új szabály.

„A szövetség kezében van a lehetőség, ám egyelőre nem kaptunk értesítést – mondta az osztrák központú EBEL-ben szereplő Hydro Fehérvár AV19 általános igazgatója, Szélig Viktor. – Szerződéseink túlnyomó része, főleg a légiósoké, március harmincegyedikén járt le, ugyanakkor nekünk is vannak olyan bevételi tételeink, amelyek még nem érkeztek meg.”

SZ. A.

Fotó: Bús Csaba/Petőfi Népe
Fotó: Bús Csaba/Petőfi Népe

 

RÖPLABDA – FIGYELMESEN

Röplabdában idehaza hagyományosan tíz hónapra kötnek szerződést, a megállapodások májusra járnak le. Több klubban már felbontották a szerződéseket, ez történt például a férfiaknál Magyar Kupa-győztes Pénzügyőrnél is.

„Márciusra a teljes bért kifizettük, áprilisra és májusra tíz-tizenöt százalékkal csökkentjük a fizetéseket – jegyezte meg Sarlós Márton, a 2019-ben bajnok, az idén kupagyőztes Vasas Óbuda női röplabdacsapatának ügyvezető igazgatója. – Akinek nagyobb a bértömege, annak tizenöt százalékkal lett kevesebb a fizetése, ugyanakkor figyeltünk rá, hogy aki jóval kevesebbet keres, attól semmit vagy ne sokat vonjunk el.”

R. E. B.

ÍGY CSÖKKENTEK A BÉREK
LABDARÚGÁS
Ferencváros 20%
Mol Fehérvár FC 20%
Diósgyőri VTK 30%
Debreceni VSC (tárgyalás alatt) 20%
ZTE 20%
KÉZILABDA
Férfiak
Veszprém 25% (+7-8%)
Szeged 25%
Gyöngyös 40%
Ferencváros30%
Balatonfüred 40%
Komló 40%
Mezőkövesd minimálbér
Orosháza minimálbér
Budakalász minimálbér
Nők
Ferencváros
30%
Debrecen 30%
Dunaújváros 50%
JÉGKORONG
DVTK Jegesmedvék (június 30-ig) 30%

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik