Operatív törzs: 877-en vannak kórházban koronavírus miatt, vérplazmával próbálnak gyógyítani

2020. április 24., 11:01

Szerző:

877 embert ápolnak kórházban koronavírusos megbetegedéssel, 61-en vannak lélegeztetőgépen

- kezdte az Operatív Törzs szokásos tájékoztatását az országos tisztifőorvos. Müller Cecília azt mondta, azt elhunytak 99%-a idős, nekik mind súlyos krónikus megbetegedéseik voltak. Vannak fiatalabbak is, de ők is súlyos krónikus megbetegedésben szenvedtek.  

Egyre nő a laboratóriumi minták száma, ez a kontaktkutatások száma miatt van így. Több, mint 58 ezer ilyen vizsgálatot végeztek. 

A járvány ideje alatt is zajlanak a kutatások, több csoport is dolgozik az oltáson, illetve olyan módszereken, amik a jövőben segítik a gyógyítást. Ilyen az a vérplazmás megoldás, amelyet csütörtökön egy olyan betegnek adtak be, amely már egy gyógyult embertől származik.

A műveletet szombaton megismétlik, egyelőre várják az eredményét. A megelőzésben nem segít, csak olyan betegek esetében, akik még koronavírusosak. 

A fővárosi szennyvízben egyelőre nem mutattak ki koronavírust

- jelezte Müller Cecília.

A kiskunhalasi mobilkórház igénybevételét a szükség szabja meg. Van személyzet, aki ott szolgálatot tud teljesíteni, bármelyik napon beüzemelhetik az intézményt. 

Az egyik megkeresés arról szólt, miszerint a piacokon kesztyűben dolgoznak, és így fogják meg a pénzt is. Ezzel mennyire terjedt a vírus? Müller Cecília szerint a zsemlét, kiflit csipesszel kell megfogni, a felvágottakat pedig kesztyűben. Ezzel a kézzel ne nyúljunk a pénzhez, a gyümölcsöket pedig otthon mossuk meg. 

Lakatos Tibor, a törzs ügyeleti központjának vezetője közölte:

a kijárási korlátozások hatályban maradnak, és hétvégén több a szabályszegés. Ilyenkor jóval nagyobb számban kell eljárnunk azokkal szemben, akik megszegik a szabályokat

- mondta. Mindenki tartsa be a korlátozásokat és ne veszélyeztessék mások egészségét. A polgármesterek újra felhatalmazást kapnak egyedik szabályokra ezen a hétvégén is.

A Fővárosi Önkormányzat által előírt kötelező maszkviselést pedig elsősorban annak kell betartatnia, aki ezt a rendelkezést hozta, de ebben kérheti a hatóságok segítségét is.