szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Index által megírt történetben több érthetetlen részlet is van.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Április 14-én azzal hívott fel egy Pest megyei nőt a Péterfy Kórház Szövetség utcai belgyógyászatának intézményvezetője, hogy idős rokona koronavírustesztje a látogatási tilalom ellenére is pozitív lett, két nappal később, április 16-án pedig már azért telefonáltak neki, hogy a nagymamája meghalt – írja az Index.

Azt nem tudni, hogy az idős asszony halálát pontosan mi okozta, a család a halottvizsgálati bizonyítványt még nem kapta meg. Az intézményben viszont arra kérték, hogy a 64 ezer forintos ápolási díjat fizesse be.

„A telefonban nem mondtak semmit. Nem árulták el, hogy a koronavírus miatt halt-e meg, hogy szenvedett-e, hogy kellett-e lélegeztetni

 – mondta az Indexnek az idős asszony unokája.

A nő április 20-án, hétfőn járt a kórház Szövetség utcai tömbjében, ahol egy ügyintézőnek adhatta le a pénzt, és tőle vehette át rokona iratait, de orvossal akkor sem beszélhetett. Megkapta viszont a zárójelentést, amely nagymamája április 2-án lázasodott be, később pedig kimutatták nála a koronavírust. A nő állapota nem javult, és április 15-én reggel elhunyt.

Unokája a portálnak elmondta, hogy

családnak nem említették, hogy idős rokonuk lázas, és azt sem, hogy nem április 16-án, hanem már egy nappal korábban meghalt, ráadásul csak négy nappal később, április 19-én került fel a koronavírus-fertőzésben elhunytak listájára.

A 90-es éveiben járó asszonyt tavaly ősz óta kezelték a Péterfy Sándor Utcai Kórház Szövetség utcai III. Krónikus Belgyógyászati Osztályán. Demenciában és Alzheimer-kórban is szenvedett. A család március 8-tól nem láthatta a nagymamát, állapotáról eleinte semmilyen információt nem kaptak.

„Az orvosok elérhetetlenek, a nővérek leterheltek voltak. Végül csak azért kaptam felvilágosítást az állapotáról, mert elmaradtam a havi ápolási díj befizetésével, és az intézményvezető március végén személyesen hívott fel emiatt

 – mondta az unoka.

Az Index beszámolók alapján megtudta, hogy a Péterfy Sándor Utcai Kórház Szövetség utcai osztályán az elmúlt napokban többen is meghaltak. A portál megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) és az operatív törzset is, csak az előbbi válaszolt, és Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályához irányította a megkeresést, ahonnan viszont szintén nem reagáltak.