Több szén-dioxidot is jelent a Black Friday

kamion, teherautó, raktér, szállítás, szállítmányozás, fuvarozás, illusztráció
Vágólapra másolva!
A koronavírus miatti korlátozások okán, idén rekord nagyságú online rendelésre és házhozszállításra számítanak a Black Friday keretein belül. A megnövekedett házhozszállítás megnöveli az autók károsanyag kibocsátását és egyértelműen több szén-dioxid kibocsátásal jár, derül ki a BBC cikkéből.
Vágólapra másolva!

A tényleges szennyezés mértékét nehéz kiszámítani, mivel a házhozszállítások egy része lefedi azokat a vásárlókat, akik nem használták saját autójukat a bevásárláshoz.

Mivel idén sok országban a szokottól eltérően vannak nyitva az üzletek és kijárási korlátozások vannak, ezért sokan az online vásárlást fogják választani.

Így nem lehet pontos becslést adni arról, hogy mennyivel is nőne meg a károsanyag kibocsátás tisztán a házhozszállításoktól.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Sokat segítene a helyzeten, ha a fogyasztók türelmesebbek lennének, és nem élnének az aznapi vagy másnapi házhozszállítás lehetőségével, mivel így a szállító cégeknek lenne idejük a csomagok és útvonalak optimalizálására. A kereslet rövid időre történő koncentrálása túlterheli a cégek kapacitását.

Az aznapi vagy másnapi szállítások miatt sok cégnek plusz sofőröket kell felvennie, hogy kézbesíthetők legyenek a csomagok.

Míg az Egyesült Királyság fogyasztóinak 85 százaléka vásárolni fog a Black Friday akcióit kihasználva, addig tízből csak egy nyilatkozta úgy, hogy figyelembe veszi a házhozszállítás környezeti hatásait.