Az érmek másik oldala, avagy mit csinál az élsportoló, ha nem sportol?

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.24. 19:33
Címkék
Bevásárolnak az időseknek, zenélnek, könyvet írnak, fotóznak, sütnek-főznek, de még rozsdás kalapácsot is restaurálnak az utánpótláskorú élsportolók a versenyszünet közben.

Ahány ház, annyiféle módon kötik le magukat a fiatal élsportolók a versenyszünetben
Ahány ház, annyiféle módon kötik le magukat a fiatal élsportolók a versenyszünetben

Ahány ház, annyiféle módon kötik le magukat a fiatal élsportolók a versenyszünetben

Ahány ház, annyiféle módon kötik le magukat a fiatal élsportolók a versenyszünetben
Ahány ház, annyiféle módon kötik le magukat a fiatal élsportolók a versenyszünetben

Ahány ház, annyiféle módon kötik le magukat a fiatal élsportolók a versenyszünetben

A koronavírus-járvány okozta kényszerpihenőben az utánpótláskorú sportolóknak is több szabadidejük marad olyan kedvelt elfoglaltságokra, amelyekkel az „erőltetett menet” közben nincs vagy vajmi kevés lehetőségük akad lekötni magukat. Persze az érettségi a középiskolában végzősöknél most is prioritást élvez és a minden napos otthoni edzések mellett a tanulás tölti ki a felszabadult idő nagy részét, azért pihenésképpen is lehet hódolni egy-két hobbinak. Rövid összeállításunkban néhány sikeres korosztályos sportoló mutatkozik be a másik, eddig háttérbe szorult oldaláról.

A Budapesti Honvéd U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes, felnőtt-világbajnokságot is megjárt távolugrója, a 20 éves Farkas Petramár gyermekkora óta állandó vendég a konyhában. Jártasságát a szünetben is rendszerint kamatoztatja, de az újítás jegyében tavasszal a házi kalács vagy éppen a kakaós csiga is felkerült az egyre vastagabb étlapra. No, de a szociálpedagógusi pályára készülő atlétanő, majdani hivatásához hűen nem feledkezik meg a körülötte élő idősekről sem a járványidőszakban. Így hobbija elsősorban a segítségnyújtás lett.

farkas magyarhirlap1
farkas magyarhirlap1
„Ebben a helyzetben sokak szorulnak segítségre. Vannak a környezetemben olyan idősek, akiknek néha szükségük van vásárlásra. Igazából nem nagy bevásárlás, hanem inkább a nehezebb dolgok, például egy karton víz vagy néhány kiló krumpli. A bérházban elég sokan vagyunk, négy-öt ember az, aki szokott kérni apróságokat vagy éppen csak annyit, hogy segítsek felcipelni, ha vásárolt. Legtöbbször nem is kell kérni, mert tudatosan szeretek mindenkinek segíteni” – mondja.

A szintén honvédos, 2 és 3 ezer méter akadályfutásban is korosztályos országos csúcstartó Tóth Lili Anna az egyetemi teendők mellett a kisebb, két kutyussal kiegészült családi kirándulásokat preferálja Dombóvár közelében, ahová ideiglenesen hazaköltözött. A 21 éves atlétanő esténként rendszeresen tollaslabdázik az udvaron kialakított minipályán, és nem rejti véka alá gitártudását sem. Hogy mit játszik?

„Leginkább magyar könnyűzenéket szoktam, például Follow the flow-t. De tulajdonképpen bármit, amihez van akkord.”

Nagy_Marci_jobbos_MTK_4749
Nagy_Marci_jobbos_MTK_4749
A fedett pályán felnőttbajnoki címet szerzett 17 éves rúdugró, Nagy Marcellnemcsak a rekortánon szeret közlekedni. Szimulátor segítségével, otthonában élethű kormányon és váltón javítgatja vezetési képességeit, emellett előszeretettel szerel biciklit és vállalkozik olyan szerszámok restaurálására is, amelyek felett már eljárni látszik az idő. Az elsőre meglepőnek tűnő szenvedély magyarázatáról csak annyit:

„Szeretek felújítani régi dolgokat. Például rozsdás kalapácsokat. Ha unatkozom, akkor lecsiszolom és olyan, mintha új lenne.”

Ezen nem tudunk vitatkozni az MTK Budapest ígéretével. A videójátékok egyébként a távol- és hármasugrás fedett pályás juniorbajnokához, Gerics Rolandhozis közel állnak. A tatabányai TSC-Geotech versenyzője azonban – miután állítása szerint idegrendszerét a kelleténél jobban megviselte a FIFA nevű futballjáték – áttért a Call of Duty címet viselő lövöldözős programra. Természetesen ebbe csak akkor bonyolódik bele, ha az érettségire készülés feszültségeit kívánja levezetni.

Ha már lövöldözés… A Cél-Tudat SE 16 éves ifjúsági és junior csúcstartó pisztolyos sportlövője, Jákó Miriam is előkapja a gitárt, ha úgy van és gyújt Red Hot Chili Peppers nótára, mondjuk az Under the bridge-re. Vagy keres és talál is a könyvespolcon érdekességet.

„A napokban vettem le anyukám biokémia könyvét, szóval most abba is belevágok. Nemmindennapos olvasmány, de megpróbálkozom vele. Így első beleolvasásra érdekesnek tűnik. Anyukám ezt is oktatja az egyetemen, szóval, ha kérdésem lenne, akkor van kihez fordulni.”

trunk wmn
trunk wmn
A többszörös korosztályos magyar bajnok alpesi síző, a 16 éves Trunk Tamásezúttal sem hazudtolja meg önmagát. A Dablty néven ismert vlogger, aki már írt könyvet marketing témában generációjáról, a Z-ről és hasonló kérdéskörben az ATV Spirit csatornáján Zóna címmel vezet beszélgetős műsort, a szünetben sem pihen.

„Az ausztriai középiskolámban nagy tempóban haladunk, közben az új könyvemen dolgozom, a felével már megvagyok. A téma a járvány hatása a Z generációra. A televízióban a szórakoztató magazinműsorok gyártása átmenetileg leállt. Két adást vettünk fel, de a helyzet rendeződése után minden folytatódik.”

A háromszoros korosztályos Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes sakkozó, Gaál Zsóka a sportága jellegéből kifolyólag az online térben is hasonló intenzitással tud edzeni és versenyeken részt venni, mint alapesetben. Így gyakorlatilag több szabadideje nem lett a leállás kapcsán a 12 éves ajkai játékosnak, viszont felismerte, hogy egy alapvetően másik sportágban is szívesen kezdi feszegetni határait.

„Fizikai edzéseimet otthon oldom meg a futópad, a szobabicikli és a súlyzók segítségével. A futópadon napról napra megdöntöm egyéni csúcsaim, így az sem kizárt, hogy amikor majd újra közösségbe mehetek, elindulok egy futóversenyen.”


erdosr facebook
erdosr facebook
Persze, a sakkozók felkészülésének is fontos része a futás, de az öttusázókénak egyenesen kötelező. A Trion SC U19-es Európa-bajnoka, a 17 éves Erdős Rita azonban, ha nem edz, akkor több női sporttársához hasonlóan a sütő mellett teljesedik ki.

„Nemrég kezdtem a sütigyártást, egyelőre még csak az egyszerűbbeknél tartok. A tanulás első fázisának termékei között a brownie, a meggyes pite és a répatorta kapott helyet.”

Vízilabdás berkekben is élenjáró elfoglaltság a gasztronómia. A utánpótlás-válogatott játékosok közül az UVSE női bajnokcsapatának pólósa, a 18 éves Peresztegi-Nagy Kinga például a gofrikészítés igazi specialistája. De a szintén 2001-es születésű BVSC-s Utassy Kata és a Szentest erősítő Kudella Panna kezében is sűrűn megfordul a fakanál. A juniorválogatott előbbi tagját leginkább a spirituális dolgok, utóbbit az aprólékos munkát igénylő felnőttszínezők kötik le. Na, meg az érettségi.

vigvári_511x365_acf_cropped1
vigvári_511x365_acf_cropped1
Immáron az UVSE felsőházba jutott férfi pólócsapatában is rendszeresen szereplő 16 éves Vigvári Vince az elcsépelt hasonlattal élve: olyan sokoldalú, hogy az már gömb. A legtöbb időt olvasással tölti, vagy a szintén korosztályos válogatott klubtársával, bátyjával, Vendellel kosárlabdázik.

„Annó nagyon sokat kosaraztunk, most újra beleszerettem a sportágba. Emellett mindig is érdekelt a divat világa. Sok videót nézek, ötletelgetek, rajzolgatok. Írni is elkezdtem. Naponta leírom a legfontosabb adatokat a vírussal kapcsolatban, mert nagyon érdekes visszanézni őket. És talán most kellene megtanulnom zongorázni is. Eddig nem volt idő erre, de régi vágyam.”

A serdülőbajnokságban kimagasló mutatókkal rendelkező, ugyancsak a nemzeti utánpótláscsapatot erősítő szentesi ígéret, a 17 éves Dömsödi Dalma és a 15 esztendős UVSE-s Szegedi Pannisok minden más mellett a virágok között talál leginkább nyugalmat.

Fotó: Szegedi Panni
Fotó: Szegedi Panni

 •  Fotó: Szegedi Panni

„Végre sok időm van a kishúgommal foglalkozni és biciklizni. Nagyon szeretek kertészkedni, szépítgetni a környezetet. Pont most lett újjáépítve a kertünk, így lehetetlen unatkozni” – mondja Dalma.

„Festek, rajzolok, apukámnak segítek kenyeret sütni és imádok virágokat fotózni. Egyszerűen csak azért, mert élvezem – jegyzi meg Panni. A galériám fele most is virágokkal van tele. Pont a minap gondoltam rá, hogy a szobámban a szekrény falára festek valamit, még a terv is megvolt, hogy mit, csak a szüleim nem örültek volna neki, így ezt az ötletet el kellett vetnem.”

A fiatal pólóslány szekrényre tervezett, „leszavazott” rajzának vázlata honlapunk birtokába került, de engedelmükkel nem ezzel a Szegedi Panni alkotással zárjuk összeállításunkat, hanem egy bezártságban is reménykeltő, színes virágfotóval.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik