Elképesztő: betűre pontosan ugyanazzal tagadják meg a válaszadást idősotthonok a kérdésre, hány fertőzött van náluk

2020. április 24., 20:33

Szerző:

Több száz kilométerre vannak egymástól, mégis szóról szóra ugyanazt a hárító választ adták meg idősotthonok is Süttőn, Tiszakécskén és Dévaványán is a fertőzöttek számát firtató kérdésekre. Kassai Dániel XVIII. kerületi képviselő küldött az ország összesen 200 intézményébe kérdéseket a koronavírusról, így például azt, hogy az adott otthonban

hány főnél mutatták ki a fertőzést.

Hatvan helyről válaszoltak, de három otthonból is

erre a kérdésre egy vesszőhiba nélkül ugyanazt.

Hogy álláspontjuk szerint ez nem közérdekű adat, az érintettek beazonosíthatók lennének és egyénként az Operatív Törzsnek tartoznak válaszadási kötelezettséggel. Az esetről Hadházy Ákos számolt be a Facebook-oldalán, szerinte mindez úgy fordulhat elő, ha valaki „diktál nekik”. 

 A gyakorlat egyébként Hadházy előtt sem ismeretlen, hisz április elején ő szintén a fertőzöttek számáról érdeklődve küldött kérdéseket az ország több kórházának is, és szinte mindenhonnan ugyanazzal küldték el: 

a tájékoztatásért az Operatív Törzs felel, forduljon hozzájuk, vagy olvasgassa a koronavirus.gov.hu portált.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.