szerző:
Gyükeri Mercédesz, Windisch Judit
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tíz éve ezen a napon, április 25-én győzött a fülkeforradalom: Orbán Viktor és pártja kétharmaddal tarolt. A rendszerváltás óta nem tapasztalt területfoglalás kezdődött, kiépült és megszilárdult a Nemzeti Együttműködés Rendszere, létrejött egy új elit, közben egykori szövetségesek pillanatok alatt váltak kegyvesztetté, majd tűntek el. És Orbán hosszú távra tervez, reményei szerint még legalább ennyi van ebben a buliban. A NER-ről szóló cikksorozatunk első része e fölöttébb mozgalmas évtized ikonikus mozzanatait idézi fel - a teljesség igénye nélkül.

10 éves a NER
2010-es kétharmados győzelme után Orbán Viktor meghirdette a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. A NER most tíz éves, a Fidesz ez idő alatt teljesen átalakította a demokratikus intézményrendszert. A rendszer azóta megszilárdult, a Fidesz pedig 2018-ban a harmadikos kétharmados győzelmét aratta. Cikksorozatunkban a NER 10 évét tekintjük át, kövessen minket!
Friss cikkek a témában
Emlékeznek még? Az Alaptörvény asztala! Minden önkormányzatnál ennél olvasgathatták a 2011. áprilisában elfogadott, gránit szilárdságú Alaptörvényt, amelyet azóta nyolcszor módosítottak, és az asztalokat is viszonylag gyorsan elpakolták.
Stiller Ákos
Nem leszünk gyarmat! - hirdették az első Békemeneten, 2012. januárjában, amelyen az IMF-től és a nemzetközi támadásoktól védte meg a kormányt a 100/400 ezres tömeg.
Túry Gergely
Itt az akkor már nem dr. Schmitt Pál készül bejelenteni, hogy a hvg.hu által kirobbantott plágiumbotrány miatt lemond államfői tisztségéről. 2012. áprilisáig nagy szolgálatot tett: minden elé kerülő törvénytervezet aláírásával elősegítette a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kialakulását.
Túry Gergely
Semjén Zsolt első politikusként vonult be lóháton Kézdivásárhelyre 2013. március 15-én.
MTI / Baranyi Ildikó
Az egyetlen tiltakozás, ami miatt Orbán meghátrált: 2014 őszén százezres tömeg vonult Budapesten a pár száz forintos netadó ellen tiltakozva. Orbán a Kossuth Rádióban jelentette be végül, hogy átgondolta az ötletet.
Stiller Ákos
A magyar nemzetnek két dolog lehet fontos – ítélheti a felszínes szemlélő az Orbán-kormány intézkedései alapján. Az egyik a család, a másik a pálinka. Utóbbihoz kötődik a kormány egyik első intézkedése, amellyel szabaddá tette a házi pálinkafőzést. Az előbbit a képen Orbán legidősebb lányának, Ráhelnek az országos ismertségű üzletember férje, Tiborcz István képviseli, aki a násszal szinte egy időben milliárdos közbeszerzésekre is szert tett.
Facebook / Orbán Viktor
Nagyot fordult a világ Simicska Lajossal: az ország egykori befolyásos embere 2017-ben azzal hívta fel magára a rendőrök figyelmét, hogy festékszóróval felfújta saját, legendássá vált mondását, miszerint Orbán egy geci. A 2014-es választás után vesztek össze a reklámadón vagy azon, milyen közel került Orbán az oroszokhoz. Simicska 2015. február 6-án borult ki, mikor az Orbán elleni harcában nem követték meghatározó emberei, akik egyszerre mondtak fel. Tombolva indult tárgyalni, azzal fenyegetőzött, mindenkit kirúg aztán elmegy szánkózni. 2018-ban a Jobbikot próbálta hatalomra juttatni, de számítása nem vált be. Céges érdekeltségeitől megvált, visszavonult, már csak lótenyésztéssel foglalkozik.
Facebook / Helyi Válasz
Ez volt Vlagyimir Putyin első útja Budapestre Orbánhoz, melyet aztán számos látogatás követett, ennél sokkal oldottabb légkörben. Olykor felmerül, a kelet felé nyitó Orbán valójában kinek az érdekét nézi, viszonya Putyinnal olyan szoros, hogy egy német képviselő egyenesen az orosz elnök pincsijének nevezte a magyar kormányfőt.
Stiller Ákos
Érkezik a diktátor – köszöntötte egy 2015-ös eseményen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság akkori elnöke Orbán Viktort, egy tasli is kijárt a magyar miniszterelnöknek. A szokatlan gesztus inkább mutatta Juncker stílusát mint a két politikus ellentmondásos viszonyát. Bár mindketten igyekeztek hangsúlyozni, magánemberként jó barátok, az elmúlt öt évben, amikor csak lehetett, élesen bírálták a másik politikáját.
YouTube
A 2015-ös menekültáradat ellen a szerb-magyar határon hirtelen felhúzott GYODA, melyet nem sokkal később egy áthatolhatatlan fizikai, de még inkább jogi határzár vált fel.
Fazekas István
Habony Árpád és Rogán Antal, a NER propagandistái: az egyik kitalálja, a másik levezényli az agymosást.
MTI / Czeglédi Zsolt
2015-ben vették körül nagydarab erőemberek Nyakó Istvánt a Nemzeti Választási Iroda épületében, hogy ne tudja leadni a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló népszavazási kérdését. Az urak Erdősinét kísérték, aki szintén kérdést óhajtott benyújtani. A boltzárat a kormány végül eltörölte.
Stiller Ákos
Voltak ugyan jóval grandiózusabb, uniós pénzből finanszírozott beruházások is, a 600 milliós támogatással megépített felcsúti kisvasút vált a teljesen felesleges, Orbán Viktorhoz köthető pénzköltés szimbólumává. A Vál-völgyi vasút híre még az Európai Parlamentbe is eljutott, 2017-ben a költségvetési ellenőrzési bizottság tagjai tettek vele egy kört.
Stiller Ákos
Az ember, aki saját bevallása szerint okosabb, mint Zuckerberg, vagyonosodását pedig szintén saját bevallása szerint a Jóistennek, a szerencsének és Orbán Viktornak köszönheti. Elképesztő térfoglalásának köszönhetően mára a világ leggazdagabb emberei közé is bekerült.
Bankó Gábor
Rogán Antal helikopterezése és Matolcsy György válása már sok volt: a Mediaworks 2016. október 8-án felfüggesztette a Népszabadság kiadását. A Mediaworks idővel Mészáros cégéhez került, hogy onnan aztán az egész kormányközeli sajtóbirodalom, a KESMA irányítója legyen.
Túry Gergely
A kormány rossz multiknak tituláltakkal szemben folytatott harca néha egészen abszurd fejleményeket produkált. A Heineken például azért került támadások kereszttüzébe, mert védjegyvitába keveredett Romániában a Csíki Sör Manufaktúra nevű, Világi Oszkár felvidéki magyar üzletember érdekkörébe tartozó sörgyárral. Lázár János 2017 tavaszán demonstratíve még a gyárba is ellátogatott, közben pedig egy törvényjavaslatot nyújtott be a kormány, amellyel betiltotta volna a Heineken emblémájának számító vörös csillag használatát márkajelzéseken. A két sörös cég aztán kiegyezett, a Lex Heineken pedig elfelejtődött.
MTI / Veres Nándor
Az ország közellensége, Soros György, akinek migrációs tervére évekig tartó kommunikációs offenzívát épített a kormány, nemzeti konzultációval megtámogatva. A 2017-es plakátkampány ennek kicsúcsosodása volt. Készüljünk, Orbán szerint Sorosnak van egy újabb terve!
Túry Gergely
A futballmeccsek remek alkalmat nyújtanak azoknak, akik Orbán Viktor társaságát keresik – ez még szorosabbá fűzi a viszonyt, ha valaki netán egy klubot is fenntart, vagy legalább az MLSZ-ben tevékenykedik. Ezen a képen éppen Polt Péter legfőbb ügyész, Hernádi Zsolt MOL-vezér, a mind jobb helyzetbe kerülő barát, Garancsi István és Csányi Sándor OTP- és MLSZ elnök társaságában néz meccset a miniszterelnök.
Túry Gergely
A Fidesz bástyájának számító Hódmezővásárhelyen történelmi győzelmet arató Márki-Zay Péter sikere pár hónappal a 2018-as választás előtt felcsillantotta a reményt az ellenzék számára, hogy a Fidesz legyőzhető.
Túry Gergely
Ennél nagyobbat nem is tévedhettek volna. Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Novák Katalin ünnepli a Fidesz harmadik kétharmados győzelmét.
Túry Gergely
A kép, amiben benne van a teljes NER. A parlament 2018-as alakuló ülésén emberei, Kövér László, Rogán Antal, Kocsis Máté, Semjén Zsolt és Gulyás Gergely vették körül Orbán Viktort.
Szabó Tímea fújja Orbán Viktor arcába a sípot 2018 végén, a rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály ellen tiltakozva. A törvény miatt tartott tüntetések egységbe kovácsolták az ellenzéket, az MSZP-től a DK-n át a Jobbikig.
Facebook / Szabó Tímea
A szex- és korrupciógyanús botrányba belebukott Borkai Zsolt a győri választást ugyan megnyerte, azonban a Fidesz részben miatta elvesztette Budapestet és több nagyvárost. Borkai már se nem polgármester, se nem Fidesz tag. Az időközi választáson nyoma sem maradt az ügyeinek.
MTI / Krizsán Csaba
Bár a magyar fociválogatott számára nem hozta meg a remélt sikert a NER, a magyar labdarúgás mégis a rendszer nagy nyertese. A társasági adókból tett több százmilliárd forintos felajánlásokból és a vég nélküli stadionépítési lázból is leginkább a Fideszhez köthető üzletemberi kör profitált. A fociláz kicsúcsosodása a Puskás Ferenc stadion újjáépítése, amely 190 milliárdot emésztett fel, és eddig egy meccset rendeztek csak benne.
Máté Péter
A koronavírus-járvány elleni küzdelem részeként tekinti meg a Korányi kórházat a miniszterelnök, háttérben a lehullott csempével. A járvány soha nem látott kihívás elé állítja Orbánt, most először kell gazdasági válságot kezelnie.
Facebook/Orbán Viktor
Tóth Richárd Itthon

Már a fideszesek többsége is úgy gondolja, Orbán nem leváltható

Tizedik évére annyira bebetonozódott a Nemzeti Együttműködés Rendszere, hogy mára többen vannak azok, akik szerint az Orbán-kormány demokratikus választásokon már nem leváltható, ráadásul a Fidesz-szavazók körében is ez a többségi álláspont – olvasható a Policy Solutions friss kutatásában. Ebből kiderül az is: a többség szerint a Fidesz-kormány a gazdagoknak kedvez, és a kormánypárti szavazók zöme is úgy véli, az juthat előre, aki fideszes. Ezek után nem meglepő a tanulmánynak az a megállapítása sem, hogy többen vannak, akik szerint az ország összességében rosszabb állapotban van, mint tíz évvel ezelőtt.

Windisch Judit hvg360

Lakner Zoltán: Most először látjuk Orbánt valódi válságkezelő üzemmódban

A válságkezelés mára Orbán Viktor egyszemélyes akciófilmje lett, ahol nincs már a színen se a parlament, se az ellenzék. Viszont ez olyan helyzet, amilyennel a NER-nek még sosem kellett megküzdenie – állítja a HVG360-nak adott interjúban Lakner Zoltán. A politológussal elemeztük a kormánynak az önkormányzatokat célzó oldalvágásait, 2008 és 2020 válságait, illetve az akkori és a mostani Orbán Viktor válaszait, a Fidesz szavazóinak lehetséges reakcióit, és a hatalmi kommunikációt, ami a jól bevált recept szerint működik, csak éppen egy vírussal szemben még nem tesztelték.