A kormány adócsökkentéssel védekezik a válság ellen, nem megszorításokkal, ahogy a baloldal tette korábban

MÜLLER Cecília; IZER Norbert; GÁL Kristóf
Budapest, 2020. április 25. A kormany.hu által közreadott képen Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 25-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely
Vágólapra másolva!
Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára összegezte a koronavírus miatt hozott adóintézkedéseket az Operatív Törzs szombati tájékoztatóján. Müller Cecília országos tisztifőorvos a magyarországi kötelező oltási rendszer fontosságáról beszélt.
Vágólapra másolva!

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára kezdte a mai tájékoztatót. Arról beszélt, hogy a koronavírus a gazdasági eredményeket is veszélyezteti. A kormány ennek a kiküszöbölése érdekében hozott intézkedéseket, több mint 600 milliárd forintot költött eddig védekezésre, a meghozott intézkedések 300 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknak és a családoknak.

A kormany.hu által közreadott képen Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 25-én. Forrás: MTI/Kormany.Hu/Botár Gergely

A kormány továbbra is az adócsökkentés politikájában hisz.

Az adócsökkentés a legjobb válságkezelési technika, nem az adóemelés és a megszorítás, amit 2008-ban az akkori baloldali kormány alkalmazott.

A katások közül számtalan szektornak, 26 tevékenységi körnek mentességet adtak 4 hónapra. Ez az adómentesség 26 milliárdot hagy ezekben az érintett szektorokban. A katások az adómentesség ideje alatt is ugyanazokra az ellátásokra jogosultak, mint korábban, és ezt az időszakot is figyelembe veszik a nyugdíj beszámításakor

A kedvezmények igénybevétele nagyon egyszerű, a NAV automatikusan jóváírja ezeket, a héten meg is történtek, törölték az adókötelezettségeket.

Több tízezer nehéz helyzetbe került vállalkozónak nem kell járulékokat fizetnie a dolgozók után. Összesen 66 milliárd forintot hagy a cégeknél ez a könnyítés és 220 ezer munkavállalót érint.

Péntek hajnal óta működik a régi hegyeshalmi határátkelő, folyamatos az Ausztria és Magyarország között ingázók ki- és beléptetése. Az ingázók és a gazdák reggel 5 és 10 óra között, valamint délután 17 és 20 óra között járhatnak át rajta. (Illusztráció) Fotó: Polyák Attila - Origo

június 30-ig a Széchenyi Pihenő Kártyák (SZÉP-kártya) adóterhelését is kevesebb mint a felére csökkentette a kormány. Az eddigi 32,5 százalékos adó helyett már csak 15 százalékot kell fizetni, valamint a keretösszeg is emelkedett, a versenyszférában 450 ezerről 800 ezer, a közszférában 200 ezerről 400 ezer forintra. Az év végéig nem kell idegenforgalmi adót fizetnie az utazóknak, az állam átvállalja ezt.

A szocho 2 százalékos csökkentése július elsejétől érvényes, ami 250 milliárdot hagy a vállalkozásoknál. Ez egy régóta fennálló bérmegállapodásnak a része, amit 2016-ban kötött a kormány az érintettekkel.

A kiva adókulcsa is csökken 11 százalékra, ez 51 ezer vállalkozásnál hagy több milliárdot.

A meghozott intézkedéseken túl az éves adóbevallásokat elég csak szeptember 30-ig megfizetnie a cégeknek. A veszélyhelyzet miatti fizetési nehézségekkel küszködőknek pedig lehetőségük van 12 havi részletfizetésre, vagy 6 havi pótlékmentes fizetési halasztásra is, ötmillió forintos limitig. Akiket még súlyosabban érint a járvány hatása, azoknak akár az adófizetési kötelezettséget is lehet mérsékelni szintén ötmillió forintos keretösszegig - mondta.

Az adócsökkentésekkel több pénz marad a családoknál, a munkavállalóknál és a vállalkozásoknál.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy tizenkét honfitársunkat veszítettük el az elmúlt 24 órában, köztük

egy 41 éves állampolgárt is, aki bélgyulladásban szenvedett, és erre rakódott rá a koronavírus-fertőzés. A többiek a legveszélyeztetettebb csoportokból kerültek ki, az idősek és krónikus betegek közül.

Jelenleg 899-en vannak kórházban a fertőzés miatt, az ő esetük súlyos. Közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen.

A hazai kötelező védőoltási rendszer egy csoda, így fogalmazott az országos tisztifőorvos. A világ különböző tájairól érkezők nem is nagyon akarják elhinni, hogy 12 betegség ellen oltatjuk a gyerekeket, sehol a világon nem működik ilyen rendszer, 99,8 százalékos védettség van Magyarországon. Ezen felül a magyar kormány a HPV (humán papilloma vírus) elleni védőoltást is biztosítja.

A védőoltás az elsődleges megelőzésnek az eszköze, amikor még a fertőzés közelébe sem kerülünk. Nemcsak a beoltottakat, hanem a környezetüket is védik ezzel.

Nagyon bizakodóak, hogy a védőoltást minél előbb ki tudják itthon fejleszteni a koronavírus ellen.

A mostani európai immunizációs héten ellenőriztette az életkorhoz kötött oltások beadását is, örömmel nyugtázta, hogy ez meg is történik. A háznál történő oltás beadása továbbra sem javasolt, a szakmai és higiénés körülményeket biztosítani kell.

Szent György napja alkalmával megköszönte a rendvédelmi dolgozók munkáját, hogy vigyáznak az egészségügyi dolgozókra, a gyerekekre és mindenki másra is.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a május 4-től érvényes szabályokról a kormány fog rendeletben dönteni, ami a Magyar Közlönyben jelenik majd meg. Addig is be kell tartani a mostani előírásokat, csak alapos indokkal hagyhatjuk el otthonunkat. A települési önkormányzatok erre a hétvégére is meghatározhatnak szigorúbb szabályokat - tette hozzá.

1545 intézkedést hajtottak végre az elmúlt 24 órában. 696 figyelmeztetés történt, 459 helyszíni bírságot szabtak ki és 390 esetben feljelentést tettek.

Pénteken 536 hatósági házi karantént rendeltek el, így jelenleg 10 942 ilyen korlátozó intézkedés van érvényben. A hatósági házi karanténban levőkkel szemben az elmúlt 24 órában 24 intézkedésre volt szükség. Hozzátette: a rendőrség március 12. óta ellenőrzi a hatósági házi karantén szabályainak betartását és már 1231 szabályszegés miatt kellett szankciót alkalmazniuk.

Beszámolt arról is, hogy az éjszaka újabb egyéni védőeszköz-szállítmány érkezett, összesen 2 millió 600 ezer maszk, 10 ezer komplett védőruha és 21 lélegeztetőgép. Ezeket készletezték és már a központi raktárba szállították.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Origo kérdésére elmondta: van véradás, van vérplazmaadás, illetve speciális vérplazmaadás. Az utóbbinál a gyógyult betegek plazmáját használják fel gyógyításra a súlyos betegeket ellátó orvosok.

Azok alkalmasak erre, akik átestek a fertőzésen. Az ő kiválasztásuk a kezelőorvosok ajánlása alapján történik meg.

Idős rokonaink meglátogatásával kapcsolatban arról beszélt, hogy az élet újraindulásával párhuzamosan sem a legveszélyeztetettebbekre (idősek, betegek) vonatkozó óvintézkedések lesznek az elsők, amelyeket el lehet engedni. Mindenki türelmét kéri továbbra is.

Minden reményünk megvan arra, hogy elkerüljük a fertőzések exponenciális növekedését, a hatóságok előírásaival sikerül ugyanis kontroll alatt tartani a terjedést.

Az idősotthonok fertőtlenítése folyamatosan zajlik, katonák végzik ezt. Most ott történik ez, ahol regisztráltak betegeket, ezután pedig a többi következik, ahol még nem.

Az intézkedéseken annyit enyhítenek majd, amit a pillanatnyi járványhelyzet enged majd.

A hazánkba érkező védőeszközök közül elsősorban azok részére juttatnak, számolt be az országos tisztifőorvos, akiknek ez feltétlenül szükséges: egészségügyi dolgozók, rendvédelmi dolgozók, az alapellátásban dolgozók és így tovább. Milliószámra jönnek eszközök, és milliószámra van szükség, egy egészségügyi dolgozó ugyanis akár napi 4-6 maszkot is elhasználhat. Akik nem ezekben a munkakörökben dolgoznak, azoknak megfelelő a házi készítésű maszk, összegzett Müller Cecília a tájékoztató végén.