Pataki Ferencre, a gumiemberre emlékezünk

Pataki Ferencre, a gumiemberre emlékezünk

Kormány Sport

Először alkalmazott a tornasportban modern, akrobatikus elemeket. Nem csoda, hiszen már gyerekként artista akart lenni, csak ezután szeretett bele a tornába és elhatározta, hogy olimpiai bajnok lesz. Ő csak úgy nevezte: az aranygyakorlat. Pataki Ferencre, olimpiai bajnok tornászunkra emlékezünk.

…Igen ám, de a II. világháború éppen a legszebb éveit vette el, hiszen két olimpia is elmaradt. Londonba már 31 éves családapaként érkezett, a cél viszont nem változott: csak az arany lebegett a szeme előtt. A porondról átvett elemek meghozták a sikert, a műszabadgyakorlat során bemutatott hátraszaltóból tökéletesen megfogott mérleggel, szinte megbabonázta a zsűrit, s két bronz után végre a nyakába került a hőn áhított arany.

Az „előtornásznak” is nevezett kiváló képességű Pataki, aki fogadásból, kedvtelésből kézen állt lépcsőkorláton, gyárkéményen, szaltózott vonat tetején és nagykabátban végül ott kötött ki, ahol a legjobban érezte magát: az artisták között. Érdemeire való tekintettel még arra is engedély kapott, hogy külföldre szerződjön. Ez ma már nem nagy szó, de ha belegondolunk hány karrier ért véget azzal, hogy a kiváló sportolóinkat nem engedték külföldre, elmondható: Pataki Ferencnek nem csak a zsűrit, de a hivatalnokokat is sikerült lenyűgöznie.

Fotó: MTI/Seidner Zoltán