Vizsgálják a koronavírus állatokra gyakorolt hatását

kutya, ló
Érthető gesztussal jelzik a játékos kedvüket
Vágólapra másolva!
Az amerikai Tufts Egyetem tudósai kutatást indítottak a koronavírus háziállatokra és mezőgazdasági haszonállatokra gyakorolt esetleges hatásairól.
Vágólapra másolva!

Számos állati eredetű COVID-19 megbetegedésről számoltak már be, bár a fertőzés és a fertőződés közötti kapcsolat jelenleg még nem egyértelműen azonosított. A legfrissebb tanulmányok szerint a háziállatok közül a macskák fogékonyak a vírusra, míg a kutyák alacsony érzékenységűek, a haszonállatokat pedig nem veszélyezteti az új típusú koronavírus. A Tufts Egyetem kihangsúlyozta, hogy jelenleg nincs tudományos bizonyíték a SARS-CoV-2 az emberekről háziállatokra vagy fordítva történő terjedésére.

A Koronavírus Epidemiológiai Kutatás és Megfigyelés (CoVERS) elnevezésű tanulmány fő célja az, hogy pontosabban feltérképezze, elemezze és segítsen jobban megérteni, hogy az új koronavírus miként fertőzheti meg a társ- és a mezőgazdasági haszonállatokat, esetleg teljes állatállományokat. A kutatást végző projekt csapata arra törekszik, hogy tisztázza,

mely háziállatfajok fogékonyabbak a koronavírus általi fertőződésre, valamint, hogy az állatok tovább adhatják-e a vírust más állatfajoknak, és hogy a vírus bármely állatban okoz-e megbetegedést.

A Massachusetts-i Egyetem Cummings Állatorvosi Központjában végzett kísérletben a COVID-19-krízis ideje alatt életveszélyes betegségek vagy sérülések következtében kezelt állatok vehetnek részt, melyek kezeléséhez az állatok gazdái is hozzájárultak. Az állatok orrából és szájából vett mintákból ezt követően a tudósok vírusgenetikai anyagelemzéseket végeznek.

"Úgy gondoljuk, hogy jelenleg az emberi tesztelésnek kell a közegészségügy figyelmének középpontjában lennie, az általunk végzett tesztelések csak és kizárólag kutatási célokat szolgálnak" – mondta Kate Sawatzki, a vizsgálat vezető kutatója.

A kutatási programba a vizsgált állatok gazdái is bekapcsolódhatnak, hiszen így átfogóbb kép születhet arról, hogy az állat és a gazda közötti általános kapcsolattartás befolyásolhatja a vírusátadást.

Amerikai kutatók vizsgálják a koronavírus háziállatokra és mezőgazdasági haszonállatokra gyakorolt hatását, de az eddigi eredmények alapján kicsi a kockázat az átfertőződésükre a vírus által Forrás: Pinterest

"Tekintettel arra, hogy a COVID-19 széles körben terjedt el az Egyesült Államokban, a vizsgálataink során pedig nem tapasztaltuk ezt a jelenséget, ezért

annak a kockázata, hogy a háziállatok a COVID-19-fertőzés forrásai lennének, vagy, hogy azok az emberektől fertőződjenek meg, valószínűleg rendkívül alacsony.

Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy eddig még kevés háziállatot, illetve haszonállatot teszteltek, így ez a következtetés tudományosan még nem támasztható alá" - mondta Jonathan Runstadler, a Cummings Állatorvostudományi Iskola professzora és virológusa, aki azt is hozzátette, hogy folytatni kell a kutatást.

A további vizsgálatokkal azt kívánják feltárni, hogy vannak-e olyan genetikai tulajdonságok vagy mutációk, amelyek lehetővé teszik a vírus számára, hogy eltérő állatfajok között is terjedni tudjon, vagy van-e olyan alkalmazkodási képessége a vírusnak, amely által elszaporodjon azon a fajon belül, amelybe átterjedt.

A kutatás célja végső soron az, hogy egy esetleges következő hasonló világjárvány megelőzéséhez hozzájáruljanak.

Forrás: Nak.hu