szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A gilisztákkal több tonna élelmiszerhulladékot etetnek meg, hogy a bomlásból eredő metán ne kerüljön a légkörbe, majd állateledel készül belőlük.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A Bloomberg mutatta be a dél-afrikai AgriProteint, amely körforgásos megoldást talált a klímaváltozás lassítására: nap mint nap több tonna élelmiszerhulladékot etetnek meg több millió kukaccal, hogy az élelmiszerek bomlásából eredő metán ne kerüljön a légkörbe. A cég a hulladékot először folyósítja, majd a giliszták táplálékául szolgál – a jóllakott puhatestűekből pedig állateledel készül.

A metánkibocsátás jelentősen hozzátesz a klímaváltozáshoz, a rothadó hulladékból eredő üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig 5 százalékát teszi ki a világ kibocsátásának. Már több ország betiltotta, hogy szerves hulladék a szemétbe kerüljön, ezek komposztálása vagy hasznosítása épp ezért fontos szerepet játszik abban, hogy csökkentsük a kibocsátást, ez pedig számos üzleti lehetőséget is teremt. Hasonló profilú cégek a befektetők célpontjává is váltak az elmúlt időszakban.

Az AgriProtein 2015-ben nyitotta a gyárát azzal a céllal, hogy a szerves hulladékkal táplálkozó rovarokból eledelt készítsenek, amit utána halfarmoknak adnak el. Mostanra naponta 15 tonnányi élelmiszerhulladék érkezik a céghez Fokváros éttermeiből és üzleteiből. A terveik között szerepel, hogy még idén az afrikainál is nagyobb létesítményeket építenek Kaliforniában és Hollandiában, amelyek naponta 250 tonna élelmiszerhulladékot lesznek majd képesek feldolgozni. Los Angeles mellett is hamarosan megnyitnak egy létesítményt, azonban  még legalább további 16-ra lenne szükség, hogy feldolgozzák a városban keletkező szerves hulladékot.  

A létesítmény egyik első helyiségében kék UV-fény alatt élnek több mint 200 ketrecben és műanyagcsőben azok a katonalegyek, amelyek lárváit gyűjtik össze – ezek eszik meg az élelmiszerhulladékot és belőlük készül állateledel, valamint olaj, amit szintén a takarmányozásban hasznosítanak. „Jelenleg sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat” – mondta Elsja Pieterse, az ottani egyetem egyik, rovargazdálkodással foglalkozó kutatója. „Nagy potenciál van ebben az iparágban” - teszi hozzá.

A cég laboratóriumában számos kutató dolgozik azon, hogyan gyorsíthatják a kukacok növekedését és hogy innovatív módon hasznosítsák őket: az egyik kísérletükben azt vizsgálják, miként hasznosíthatják fel a kitint szervátültetéseknél, vagy a kukacokból készült kivonatot akné kezelésére.

Az Európai Unióban például jogszabály tiltja a hulladék felhasználását az élelmiszeriparban, ami korlátozza a szerves hulladékok feldolgozását is.

hvg.hu Zhvg

Csúcsot döntött a légköri metán koncentráció

A metán üvegházhatású gáz és az elmúlt évek növekedése még ahhoz képest is különösen nagy, hogy a légköri koncentrációjához az elmúlt évtizedekben az emberiség így is elképesztő mértékben hozzátett.