Diákok is támogatják az érettségi forgatókönyvét

KŐRÖSI CSOMA Sándor
Budapest, 2019. május 6. Diákok a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban 2019. május 6-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Elfogadják az előrehozott vizsgák törlését, és az érettségi mielőbbi megszervezése mellett foglalnak állást a Magyar Nemzet és az Origo által megkérdezett diákok. Az Országos Diáktanács tagjai szerint a vizsgaalkalmak csökkentése sok veszélyforrástól kíméli meg a tanulókat, szeretnék ugyanakkor, ha ősszel mindenki levizsgázhatna, aki most valamilyen okból nem teszi.
Vágólapra másolva!

Szigorú óvintézkedésekkel, de most már biztos, hogy május 4-én mindenképp elstartol az idei érettségi. Ahogy azt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is megerősítette az Origónak: a járványügyi szakemberek álláspontja szerint sem érdemes későbbre tolni a kezdés időpontját, sőt az államtitkár szerint a diákok is mielőbb érettségizni akarnak. Megkérdezte a Magyar Nemzet az Országos Diáktanács (ODT) néhány tagját, és mi is, mit szólnak a kormány terveihez.

Igaz, ez sem mondható optimálisnak, hiszen a jelenlegi járványhelyzetben minden forgatókönyv egyfajta kényszermegoldás, de ezzel együtt is azt tartom a szerencsésebb verziónak, ha mielőbb lebonyolítják a vizsgákat. Ami mellesleg az egyetemi felvételi miatt is nagyon fontos – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Bellovicz Martin, a Győri Műszaki SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulója.

A 11. évfolyamos diák szerint az alsóbb évesek előrehozott vizsgáinak törlése nem eget rengetően nagy probléma, elfogadható ötlet a vizsgaalkalmak csökkentése érdekében. Kitért arra is, hogy a felkészülésben hiányzik a tanulóknak a pedagógusok személyes segítségnyújtása, de mint mondja, a vizsgák előtti utolsó hetek az érettségizők többsége számára már egyébként is az otthoni, egyéni felkészülésről szólnak. Az óvintézkedések kapcsán Bellovicz Martin megjegyezte: fontos, hogy a járványügyi szakértők és orvosok által előírt egészségvédelmi szabályokat mindenhol betartsák.

Bellovicz Martin az Origónak azt is mondta, úgy érzi, hogy a feltételek adottak, nincs ok a halasztásra. Az óvintézkedéseket szakemberek határozták meg, azok elegendőek arra, hogy elkerüljék a fertőzést.

Úgy érzi, hogy minél tovább tolják a dátumot, annál inkább felejt a diák.

Szilas Kincső, a budapesti Szinyey Merse Pál Gimnázium 10. osztályos diákja szeretett volna idén előrehozott érettségi vizsgát tenni. Azt mondja, bosszantó, hogy a terve a koronavírus miatt meghiúsult, hiszen egy teljes éven át készült rá, hogy idén májusban számot ad a tudásáról.

– tette hozzá. A diáklány beszámolt arról is, hogy az ODT levelet írt az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amelyben kérték, hogy minél hamarabb, lehetőleg már az őszi érettségi időszakban letehessék – a tavaszi érettségi időszaknak megfelelő feltételekkel – az előrehozott vizsgákat.

Erre egyébként minden bizonnyal lesz is mód, hiszen Maruzsa Zoltán azt ígéri:

a tömeges érdeklődésre tekintettel idén ősszel újra megszerveznék a komplett érettségi vizsgát, sőt a felsőoktatási felvételit is,

hogy ne kelljen egy teljes évet kihagynia annak, aki most visszalép a vizsgától. Mint ismert, ősszel egyébként is szokott lenni érettségi, de a tavaszinál jóval kisebb volumenű. Ilyenkor nem is szoktak minden vizsgafajtát megszervezni, és körülbelül tizedannyian jelentkeznek, mint a májusi szezonban.

Koósa Tamásnak, a pesterzsébeti Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium tanulójának ugyancsak le kellett mondania az előrehozott vizsgáról, de elfogadja a kormány döntését.

Persze, így jövőre nehezebb lesz, viszont jelen helyzetben tényleg az a legfontosabb, hogy minél kevesebb esélyt adjunk a vírus terjedésére

– emelte ki. A diák szerint a továbbtanulás miatt elengedhetetlen, hogy a fiatalok időben érettségizhessenek, márpedig az egyetemi, főiskolai felvételi a végzősök jó részét érinti. – Mivel nálunk az érettségiből adódó százalékos eredmények, pontok jelentik a felvételit, nem lett volna megvalósítható, hogy az érintetteket az év végi jegyek alapján rangsorolják, úgy kisebb lett volna a „szórás" a sok egyforma jegy miatt – tette hozzá. Koósa Tamás szerint érthető és jó megoldás, hogy csak az írásbeli érettségiket szervezik meg idén, mert így a vizsgák sokkal kevesebb kontaktust igényelnek, illetve azért is, mert az eredmény nagyobb részét egyébként is az írásbeli teszi ki, tantárgytól függően az összpontszám kétharmadát, négyötödét. Mivel az érettségi most csak annak szükséges, aki felvételizni szeretne, szerinte sokat segíthet a helyzeten, ha mindenki más visszalép a vizsgától.

Horváth Csongor, az Országos Diáktanács Komárom- Esztergom megyei tagja, a komáromi Jókai Mór Gimnázium Diákönkormányzati elnöke az Origónak elmondta, hogy az érettségi önmagában is izgalommal és stresszel jár a diákok számára, ezért nem szerencsés a bizonytalanságot növelni bennük.

Horváth Csongor elmondta azt is, hogy a Maruzsa Zoltánnal folytatott egyeztetéseik során is azt képviselte, hogy amennyiben a virológusok és az orvosok úgy látják, hogy biztonságosan le lehet bonyolítani az érettségit, illetve erre az iskolák is fel vannak készülve, akkor támogatja, hogy május 4-én legyen a vizsgáztatás, ne halasszák későbbre.

A megbeszéléseken kitért a határon túli magyar érettségizők helyzetére is, mert az anyaországi társaikhoz hasonlóan számukra is nagyon fontos, hogy részt tudjanak venni a vizsgákon. Horváth Csongor ezzel együtt is

az érettségi fontosságát hangsúlyozta, mivel sok érettségiző számára az egyben a felvételit is jelenti az egyetemre.