szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kínaiak szerint a legionellát a koronavírusos betegek 20 százaléka is megkapta.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az irodák, iskolák, gyárak és szállodák hirtelen bezárása példátlanul visszavetette a vízfogyasztást, a csőrendszerekben pedig a klórral fertőtlenített vízáramlás leállása és a víz pangása a legionella baktérium elszaporodásával járhat – idézett szakértőket a Reuters.

A kórokozó, amely a légiós betegséget is okozza, a koronavírushoz hasonlóan a tüdőt károsítja, ezért közegészségügyi szakemberek azt szorgalmazzák, hogy az épületek üzemeltetői óvatosan nyissák újra ingatlanjaikat.

A legionella a legtöbb beteg esetében sikeresen gyógyítható antibiotikumokkal és kórokozó nem terjed emberről emberre. Ugyanakkor egy épület három heti zárvatartása után elszaporodhat a baktérium, ezért a csőrendszert a nyitás előtt alaposan fertőtleníteni kell. A munkát elvégzőknek feltétlenül szükséges maszkot, kesztyűt viselniük.

A legionella a levegőben terjed, a tüdőbe jutva influenzajellegű tüneteket követően súlyos tüdőgyulladást, majd emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, legvégső esetben pedig halált is okozhat. A betegség lappangási ideje két hét. Amerikai statisztikák szerint a halálozási arány 10 százalékos, de azok között, akik kórházban kapják el, 40 százalék.

Kínai orvosok nemrégiben a The Lancet című orvosi szaklapban arról írtak, hogy a koronavírusos betegek 20 százaléka legionellával is fertőződött.