szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Óbudai Egyetemen készülő rendszer az ápolókat is védi. A tömeglélegeztető prototípusa májusra lehet kész.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Májusban elkészülhet a több emberen alkalmazható, egyetemi fejlesztésű lélegeztető-rendszer prototípusa – közölte pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A rendszer segítségével, amelyet az Óbudai Egyetem szakemberei készítenek, egyszerre akár 50, kritikus állapotban lévő beteget el lehet majd látni kórházi körülményeken kívül is.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár az intézmény és a kutatócsoport vezetőinél tájékozódtak a fejlesztés előrehaladásáról április 24-én, Budapesten. A minisztériumi vezetők Kovács Levente rektorral, Ormándi Gabriella kancellárral és a kutatócsoport tagjaival egyeztettek, a készüléket az ötletgazda, Kozlovszky Miklós dékán mutatta be. A lélegeztetőrendszer akár tábori-kórházi körülmények között is alkalmas lehet 5-50, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására.

Az eszköz kilélegzett levegő elvezetésével és központi szűrésével védi az egészségügyi dolgozókat.

Az Óbudai Egyetem munkatársainak fejlesztése, a lélegeztetőrendszer klinikai prototípusa várhatóan május végére készülhet el. Az egyedülálló készülék elkészítésének terve az egyetemen, annak Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában és Neumann János Informatikai Karán született meg. "A MassVentil Team versenyt fut az idővel, hogy a rendszer mielőbb a gyakorlatban is segíthesse a gyógyító munkát" – olvasható a tárca közleményében. 

MassVentil projekthez egyébként bárki szabadon csatlakozhat, aki úgy érzi, hogy érdemben hozzá tud járulni a kezdeményezés sikerességéhez, egy nyílt forráskódú koncepció kidolgozásáról és megvalósításáról van ugyanis szó. A fejlesztést részletesebben itt mutattuk be.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arról is beszélt, hogy a tárca több mint félszáz továbbgondolásra alkalmas ötletet kezel, több mint húsz támogatott projekt már a megvalósítási szakaszban van. "A veszélyhelyzet világossá tette, hogy Magyarországnak minél több területen képessé kell válnia az önellátásra. A minisztérium határozott célja, hogy a vírusválságban folyamatosan bővülő szakmai-tudományos kapcsolatrendszert a magyar gazdaság újraindítása, megerősítése érdekében hosszabb távon is egyben tartsa" – mondta Palkovics László.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.