szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Világviszonylatban is szépen gyarapszik a Huawei-féle AppGallery felhasználóinak száma. A kínai gyártó azt követően döntött saját felülete erősítése mellett, hogy az amerikai kormány szankciói miatt elvesztették a Google teljes értékű támogatását.

Több mint 90 millióan használják már Kínán kívül a Huawei saját appboltját, az AppGalleryt. Az európai felhasználók száma kilenc hónap alatt ötszörösére, míg magyaroké a háromszorosára nőtt. A vállalat új mobilszolgáltatási-rendszerében elérhető globális és hazai appok száma is dinamikusan bővül: összesen már mintegy 60 ezer,

köztük több mint 150 népszerű magyar alkalmazást érhetnek el közvetlenül az áruházból a Huawei-telefonok használói.

A Huawei tavaly óta fejleszti saját mobilszolgáltatási-rendszerét, a HMS-t (Huawei Mobile Services) és annak alkalmazásboltját, a 2018-ban útnak indult AppGalleryt. Az alkalmazás-áruház ma már minden tavalyelőtt óta forgalomban lévő Huawei-telefonon megtalálható, a legújabb Huawei okostelefonok, a Mate 30, a P40-széria és a Mate Xs pedig kizárólag ezt használják.

[Slusszkulcs nélküli álomautó: teszten a Huawei P40 Pro]

Az áruházból közvetlenül elérhető alkalmazások és ezzel együtt az appok letöltésének száma is dinamikusan bővül világszerte – és Magyarországon egyaránt. A gyártó szerint mindez annak köszönhető, hogy mintegy 1,3 millió fejlesztő regisztrált már a HMS-be. Tavaly május óta – havi összesítésben – Európában ötszörösére nőtt az AppGalleryt aktívan használók száma, és minden hónapban újabb 5 millióval nő.

Magyarországon a havi letöltések száma megháromszorozódott.

„Már több mint 55 ezer nemzetközi és mintegy 150 hazai fejlesztésű, népszerű alkalmazás található az AppGallery kínálatában, ami valójában több ennél, hiszen számos nemzetközi applikáció magyar verziója, például a Lidl, a Media Markt és a Bonprix alkalmazása is elérhető az áruházból” – emelte ki Trubek Zsuzsa. A kínai cég magyar pr-menedzsere szerint a napokban olyan közkedvelt új magyar appokkal bővült az áruház, mint a Netpincér, a MOL Limo, az E-kárbejelentő, a Magyar Posta képeslapküldő applikációja és a Budapesti Menetrendek. Az AppGallery kínálatában megtalálható a HVG alkalmazás is.

Emellett számos egyéb alkalmazás érkezik hamarosan, ígéri a vállalat hazai képviselete. Erre szükség is van, mert például számos hazai pénzintézet nincs még jelen a platformon, így az ő ügyfeleik egyáltalán nem tudnak mobilbankolni a Huawei új telefonjain.

A nemzetközi kínálat sincs híján az újdonságokban. A világ legnépszerűbb alkalmazásai közül már megtalálható az AppGalleryben többek között a Game of Thrones, a World of Tanks, a Kahoot+, a TIDAL, a TikTok vagy a Viber. A listához a napokban csatlakozott egyebek mellett a Here We Go navigáció, illetve az étel-házhozszállítást kínáló Wolt, valamint a MoreApps. Ez utóbbi egy gyűjtőalkalmazás, amely megmutatja a felhasználóknak, honnan szerezhetik be legegyszerűbben a keresett/kedvenc alkalmazásaikat – azokat, amelyek még nem érhetők el az AppGallery kínálatában.

Ami biztos, hogy a nagy amerikai szolgáltatások – mint például a Google-höz tartozó YouTube, Gmail, Google Térkép, Play áruház vagy a Facebook és annak Messengere – alkalmazásai belátható időn belül nem kerülhetnek fel a Huawei telefonokra.

Ezzel együtt a Huawei folyamatosan gyűjti a visszajelzéseket a felhasználóktól arról, hogy milyen alkalmazásokat látnának legszívesebben a kínálatban, valamint rendszeresen frissítik és optimalizálják a keresőmotort a személyre szabott alkalmazás-kínálatért.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.