szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak szombat délre állhat vissza a rend. Az intézményben ma lenne a szakdolgozatok leadásának határideje, de az informatikai gond miatt ezt meghosszabbították.

Zsarolóvírusos támadást követtek el ismeretlenek pénteken a Pázmány Péter Katolikus Egyetem informatikai rendszere ellen – adta hírül az intézmény Kommunikáció és Média Intézete a Facebookon. Tájékoztatásuk szerint a technikai probléma miatt leállt az egyetem Neptun-rendszere, és mivel a helyreállítás időigényes feladat, ezt legkorábban szombat délre ígérik. Amint sikerül, tájékoztatják majd a felhasználókat.

A támadás azért is kellemetlen, mert az egyetemen épp ma éjfélkor járt volna le a szakdolgozatok feltöltési határideje. Ezt az informatikai gond miatt jövő hétfőig meghosszabbította az egyetem.

A zsarolóvírusok (ransomware) olyan kártékony programok, amik akár napokra képesek zárolni a megfertőzött számítógépet, melynek feloldásáért váltságdíjat követelnek – általában bitcoinban. A fertőzés következtében a rendszert használók a gépen tárolt fájlokhoz sem tudnak hozzáférni. Az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak az ilyen támadások. Egy tavaly decemberben felfedezett fajtája nemcsak titkosítja a fájlokat, előtte a „biztonság kedvéért” még el is lopja azokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.