szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az emberek szabad mozgását olyan gyorsan helyre kell állítani, amilyen gyorsan csak lehet, de maximális óvatosság mellett. Ugyanis egyetlen járványgóccá váló turisztikai helyszínről rengeteg országba szétterjedhet a vírus.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

„Elfogadhatatlan kockázatokhoz vezetne, ha Európában verseny alakulna ki abban, hogy ki állítja helyre először a turisztikai utazásokat” – mondta Heiko Maas német külügyminiszter a Bild am Sonntag hetilapnak. „Már megtapasztaltuk, mivel jár a turisták országaiban, ha járványgócpont alakul ki egy népszerű üdülőhelyen” – utalt Maas az ausztriai Ischgl síparadicsomra, ahol vélhetően számtalan német turista fertőződött meg.

A külügyminiszter szerint Európának közös kritériumokban kellene megállapodnia, ami az emberek szabad mozgásának helyreállítását illeti.

A szabad mozgást olyan gyorsan helyre kell állítani, amilyen gyorsan csak lehet, de olyan felelősségteljesen, amennyire csak szükséges.

„Nem engedhetjük elveszni az elmúlt hetek nehezen megszerzett eredményeit” – mondta.

Az izlandi kormány március 4-én hivatalos közleményben nyilvánosságra hozta az Ischglre mutató eseteket, a sípálya vendéglátóhelyei mégis nyitva maradhattak egészen március 10-ig. Bár a kocsma bezárhatott volna hamarabb is, a felelősséget tényleg nem lehet csak a fenntartóra hárítani. Kiderült ugyanis, hogy a vendégek a népszerű ivós játék, a sör-pong (pingponglabdákkal kell betalálni egy hosszú asztal túloldalán lévő söröspoharakba, ami ha sikerül, az ellenfélnek meg kell innia az „elsüllyesztett” italt) intimebb verzióját játszották, amikor a labdát a szájukból kellett a célba köpniük. Tehát ha az összezártság és az egymás után ivás nem lett volna elég, néhányan hatványozottan kitették magukat a fertőzés veszélyeinek.

 

Egy hütte és egy focimeccs robbanthatták be az európai koronavírus-járványt

Jócskán a csoportos fertőzések szakaszába ért az európai koronavírus-járvány, az ide vezető út pedig rendkívül rövid volt Európa nyitott határai miatt. Az orvosok viszont ezen felül is meg tudtak nevezni két helyszínt, ahonnan az emberek szétszórták a vírust: egy osztrák sípálya kocsmája és az Atalanta-Valencia BL-meccs tömeges megbetegedések kiindulópontja lehetett.

Egy Tirolban dolgozó magyar felszolgálót is megfertőzött az új típusú koronavírus, van rá esély, hogy ő is Ischglben kapta el a betegséget.

Március 13-án végül lezárták a teljes síparadicsomot, 18-án pedig a teljes tiroli tartományt karantén alá helyezték. Bár az ischigli fertőzések felelőseit szinte lehetetlen beazonosítani, az biztos, hogy Európa szerte közel 500 megbetegedés köthető ide, legtöbbjük pedig egy bizonyos kocsmához. Ez a szám pedig bőven elég jelentős ahhoz, hogy csoportos fertőzéseket indítson el egy-egy régióban.

A járvány, illetve a járvány miatt Európa- és világszerte bevezetett korlátozások első körben és leginkább a turisztikai, vendéglátó szektort érintették.