szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

50 darab 50 ezer forintos és 25 darab 100 ezer forintos állampapír-utalványt sorsolnak ki azok között, akik június 30-ig online, az Ügyfélkapun keresztül nyitnak értékpapírszámlát az államkincstárnál.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A veszélyhelyzet idején érdemes otthonról kényelmesen, ingyenesen és online vásárolni állampapírt, így például Babakötvényt is, ezt április 27e, hétfőtől azok a szülők is megtehetik, akiknek még nincs ehhez szükséges Start-számlájuk – jelentette be Tállai András.

„A kényelmes és egészségvédelmi szempontból biztonságos online vásárlást segíti a Kincstár holnaptól induló nyereményjátéka is, amelyen minden online számlát nyitó, illetve online állampapírt vásárló ügyfél részt vehet. Így az Ügyfélkapun keresztül értékpapír nyilvántartási vagy Start-számlát nyitók 100 ezer forintot, az online állampapírt vásároló kincstári ügyfelek 50 ezer forintot nyerhetnek” – mondta el a pénzügyminiszter-helyettes.

 

Februártól nő a babakötvény éves kamata

A babakötvényes megtakarítások állománya novemberben átlépte az 50 milliárd forintot, ez 30 százalék feletti növekedés a tavalyi 38 milliárdos állományhoz képest - tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t szerdán.

Csak tavaly 34 ezer új babakötvény-számlát nyitottak, jelenleg pedig már 212 ezer gyermek rendelkezik Kincstári Start-értékpapírszámlával - ismertette az adatokat Tállai András. Szerinte az érdeklődés a koronavírus-járvány idején is töretlen, ezért volt szükség arra a kincstári fejlesztésre, amely online elérhetővé tette a számlanyitási szolgáltatást is. A hétfőn induló új szolgáltatás így segítheti a babakötvénnyel rendelkező gyerekek számának további bővülést.

A babakötvény módot ad a szülőknek, nagyszülőknek és más rokonoknak arra, hogy hozzájáruljanak gyermekeik, unokáik, fiatalabb családtagjaik későbbi anyagi lehetőségeihez, mégpedig hosszú távú, biztonságos formában. Kiindulópontként az állam minden újszülöttnek automatikusan ad 42 500 forint úgynevezett életkezdési támogatást. A pénzt a Magyar Államkincstár írja jóvá a gyermek születésének napján, babakötvény azonban csak akkor válhat az életkezdési támogatásként kapott összegből, ha valamelyik hozzátartozó Kincstári Start-értékpapírszámlát nyit a gyermeknek. Jelenleg több mint 4,2 millió magánszemély rendelkezik ügyfélkapuval, vagyis a szülők jelentős többsége számára könnyen elérhető az új szolgáltatás, és így még tovább nőhet a babakötvényesek aránya.

 

Rengeteg pénzt tartunk babakötvényben

A babakötvényes megtakarítások állománya novemberben átlépte az 50 milliárd forintot, ez 30 százalék feletti növekedés a tavalyi 38 milliárdos állományhoz képest - tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t szerdán.

A Kincstár legfrissebb kimutatása szerint több mint 977 ezer - tizennégy év alatti - gyermeknek nincs még Start-számlája, így az új szolgáltatás nekik is segíthet - mondta az államtitkár, kiemelve, hogy nemcsak a nyereményjáték miatt érdemes most babakötvénybe fektetni, hanem azért is, mert a kamata is igen kedvező, és adókedvezmény is jár utána. 2020-ban 6,4 százalékos kamat jár, a félretett összeget ezen felül állami támogatás egészít ki.

Az állam a családtagok befizetéseinek tíz százalékát, de legfeljebb hatezer forintot tesz hozzá az új befizetésekhez minden évben. Többeket motiválhat vásárlásra a Kincstár holnap induló nyereményjátéka is, amelyben huszonöt 100 ezer forint értékű állampapír vásárlására fordítható Nyereményutalványt sorsol ki azok között, akik június 30-ig nyitnak értékpapírszámlát az ügyfélkapun keresztül. A nyereményjáték keretében 50 darab  ötvenezer forint értékű állampapír vásárlásra beváltható utalványt sorsol ki a Kincstár.

A Magyar Államkincstárnál az értékpapírszámla-vezetés ingyenes, és a jegyzés, az adás-vétel, az újrabefektetés, a kamat- és törlesztésfizetés is díjmentes. Mindezek mellett készpénzfelvételi díj és pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség sincs, amellyel a lakosság további költségek alól mentesülhet.