A járvány idején nő az érdeklődés az e-sport iránt

Fortnite, játék
LAS VEGAS, NV - APRIL 21: Gamers play "Fortnite" against Twitch streamer and professional gamer Tyler "Ninja" Blevins during Ninja Vegas '18 at Esports Arena Las Vegas on April 21, 2018 in Las Vegas, Nevada. Blevins is playing against more than 230 challengers in front of 700 fans in 10 live "Fortnite" games with up to USD 50,000 in cash prizes on the line. He is donating all his winnings to the Alzheimer's Association. (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány terjedésének következtében az összes sportesemény leállt, azonban az egyre népszerűbb e-sportot ez nem érintette. A hazai játékpiac értéke egy év alatt több mint 10 millió forinttal nőtt, miközben közel négymillióan játszanak videojátékokkal az országban – írja a Napi.hu.
Vágólapra másolva!

Láthatóan nőtt a versenyek iránti érdeklődés, lévén nincs sport, így átállnak az érdeklődők az elektronikus sportok közvetítéseire – összegezte Bíró Balázs, a hazai szövetség elnöke.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Ethan Miller

A napokban folytatódik a K&H Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság, amire egyre több néző kíváncsi.
Hodozsán Dániel, a bajnokság főszervezője kifejtette, hogy az internetes közvetítésekre való áttérés az itthoni e-sportban könnyebb volt, mivel a versenyszerű játéknak eleve az online tér a természetes közege, még akkor is, ha más sporteseményekhez hasonlóan egyazon térben zajlanának a meccsek.

A belga KBC hazai leányvállalata által szponzorált 15 millió forint díjazású bajnokság jól mutatja, hogy nagy léptékben növekszik a hazai igény az e-sport iránt.

– nyilatkozta Lesti Mónika, a K&H Csoport szenior kommunikációs menedzsere.

Illusztráció Forrás: Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság

Világviszonylatban egyáltalán nem ritkák az egymillió dolláros összdíjazású kiírások: a globális rangsort vezető dán Johan Sundstein eddig közel hétmillió dollárt keresett a Dota 2 játékkal.

A Magyarországon nyilvántartott 372 nemzetközileg jegyzett játékosával a kereseti statisztikákban a középmezőnyt foglalja el 55-ik helyével. A listát az Amerikai Egyesült Államok vezeti több mint 16 ezer jegyzett játékossal és összesen közel 140 millió dollár keresettel.

– nyilatkozta Reich András, a Deloitte sporttal foglalkozó üzletágának szenior menedzsere.

Ahogy az e-sport bővül, úgy

növekedés várható a streaming és a sugárzott szponzorációk körében is,

többek között olyan platformokon, mint a Twitch, a YouTube Gaming, a Facebook Gaming, a Mixer vagy a Smashcast – áll a Deloitte legutóbbi piacági felmérésben.

Ahogy az új üzletág fejlődik, új márkanevek és szponzorációs lehetőségek jelennek meg, különösen olyan márkák esetében, amelyek a tipikus játékos életmódhoz természetüknél fogva igazodnak, például hardvergyártók, energiaitalok vagy étkezési márkák.