Újabb gazdaságvédelmi és családtámogatási intézkedésekről döntöttek a héten

Makó, 2019. szeptember 17. A Ducor Ipari Bt. új gyártócsarnoka az átadóünnepség napján Makón 2019. szeptember 17-én. A cég 3,2 milliárd forintos beruházással - 65 új munkahelyet létrehozva - bővíti kórházi, iskola- és irodabútor, valamint iskolai táblagyártó kapacitását, amelyhez a kormány 634 millió forint támogatással járul hozzá. Az új, kétszintes, összesen 8 ezer négyzetméteres gyártócsarnokban döntően a német hadsereg számára gyártanak kaszárnyabútorokat. Az ASS-cégcsoport, amelyhez a Duocor Ipari Bt. is tartozik, a bajorországi Stegner család tulajdona, és Németország egyik vezető iskola- és kaszárnyabútor-szállítója. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
A héten a bankok többségénél már közvetítették a vállalkozásoknak az új növekedési hitelprogramot. A kormány további családtámogatási lépésekről döntött, és az MFB Csoport 1500 milliárd forinttal segíti a gazdaság újraindítását. Emellett aláírták a Budapest-Belgrád vasútvonal hitelszerződését, a nemzetközi olajpiacon pedig hihetetlen mélyre süllyedt a kőolaj ára. A hét gazdasági összefoglalója.  
Vágólapra másolva!

Hamarosan jönnek a gazdaságvédelmi akcióterv újabb lépései

György László, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a héten közölte, hogy egyszerűsödik a munkahelyvédelmi bértámogatás igénylése, és bővül a kedvezményezettek köre, a támogatás pedig napi 2 órás foglalkoztatás után is igénybe vehető lesz.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

A Magyar Nemzetnek adott interjúban pedig kiemelte, hogy hamarosan jönnek a gazdaságvédelmi akcióterv következő lépései. A nagyon kedvezményes hitelkonstrukciók mellett vissza nem térítendő támogatásra is számíthatnak a vállalkozások.

Több banknál is elindult az új növekedési hitelprogram

A Budapest Bank a héten közölte, hogy elkezdték az NHP Hajrá közvetítését a vállalati ügyfeleknek. A Takarékbank közölte, hogy piaci súlyát meghaladó mértékben tervezi növelni vállalati hitelezését a következő hónapokban. Emellett a Gránit Bank már számítógépen és mobilon is elérhetővé tette az NHP Hajrá hitel igénylését, míg az MKB Bank, ahogyan eddig is, a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a kedvezményes finanszírozási lehetőségeket minél hamarabb ügyfelei részére is elérhetővé tegye.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Raiffeisen szintén fogadja már az érdeklődéseket, a részletszabályok tisztázása azonban még folyamatban van, a CIB Banknál pedig májusban lesz elérhető az új hitelkonstrukció. A K&H Bank is a héten jelentette be, hogy már elérhető ügyfelei számára az NHP Hajrá.

Az MFB Csoport 1500 milliárd forinttal segíti a gazdaság újraindítását

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a hozzá tartozó vállalatcsoport (MFB Csoport), összesen 1490 milliárd forint keretösszegű finanszírozási csomagot bocsát a magyar vállalkozások rendelkezésére összehangolt hitel-, tőke- és garanciaprogramokon keresztül.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására, illetve a gazdaság újraindításának elősegítésére kidolgozott programok egyaránt célozzák a vállalkozások likviditási problémáinak megoldását, a munkahelyek megőrzését, a beruházási, fejlesztési tevékenység ösztönzését és a cégek hazai kézben való megőrzését.

Összesen 1300 milliárd forintból valósulhatnak meg uniós beruházások

Bár az Európai Uniótól továbbra sem érkezett támogatás a járvány elleni védekezéshez,

Magyarország eredményesen valósítja meg az operatív programok fejlesztéseit, így jelentős források erősítik a költségvetést - mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter a héten bejelentette, hogy idén már több mint 300 milliárd forintnyi forrás érkezett az operatív programok elszámolására, míg a következő hetekben várhatóan további 100 milliárd forint elszámolása fog megtörténni.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Mónus Márton

Az idei év egészében az eredményesen elszámolt összeg elérheti az 1300 milliárd forintot. A pénzügyminiszter hozzátette, hogy mivel az uniós forrásból megvalósuló fejlesztéseket

Magyarország jellemzően megelőlegezi,

így a most beérkezett források a hazai költségvetés stabilitását erősítik.

A kormány további családtámogatási intézkedéseket vezetett be

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára közölte, hogy több könnyítést vezettek be a családtámogatásoknál, így például a babaváró támogatást a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet alatt született gyerekek után utólag, a veszélyhelyzet utáni két hónapban is lehet igényelni.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Forrás: MTI/Botár Gergely/ Kormany.Hu

Novák Katalin szintén elmondta, hogy július elsejétől a cseden, gyeden és gyesen lévő anyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga-, a KRESZ-tanfolyam- és a KRESZ-vizsgadíj visszatérítésének lehetőségét.

Júliusban 10 százalékkal nő a pedagógusok bére

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtökön tartott Kormányinfón megerősítette, hogy nincs változás a korábban júliusra bejelentett 10 százalékos pedagógus-béremelés ügyében.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Forrás: MTI/Botár Gergely/Kormany.Hu

Az intézkedést még februárban jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Akkor megtudhattuk, hogy az intézkedés csaknem 170 ezer pedagógust érint. A miniszter kifejtette, hogy a gyakornoki besorolású pedagógusok esetében a garantált diplomás bérminimumon felül érvényesül az ágazati pótlék, amely január elsejétől már 8 százalékkal emelkedett. Ezzel az újabb 10 százalékos emeléssel fél év alatt 18 százalékkal nő a gyakornokok bére.

Újraindul a kecskeméti Mercedes-gyár

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában április 28-tól fokozatosan újraindul a termelés, először egy műszakban folyik majd a munka. A gyártás újraindításánál szigorú, minden munkatársra érvényes higiéniai és egészségvédelmi intézkedéseket vezetnek be, a munkatársak védelme és a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében.

Illusztráció Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A vállalat kiemelte, hogy minden munkatárs alapbérét, valamint a 2018 végén kötött bérmegállapodás további elemeit - az ideiglenesen bevezetett egy-, illetve kétműszakos gyártás ellenére - sikerült a gyár újraindítását követően is változatlanul megőrizni.

Aláírták a Budapest-Belgrád vasútvonal hitelszerződését

Magyarország számára előnyös és biztonságos hitelszerződés született a Budapest-Belgrád vasútvonal létrehozására Magyarország és Kína között, jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a héten.

Illusztráció Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Kiemelte, hogy a szerződés aláírásával megkezdődhet a beruházás, amellyel térségünk logisztikai központjává válhat Magyarország. A kínai Eximbankkal kötött megállapodás szerint a beruházás 85 százalékát hitelből, a fennmaradó 15 százalékot saját forrásból, önrész biztosításával finanszírozza a magyar állam.

A beruházásoktól is függ a gazdasági újrakezdés sikere

Szijjártó Péter a külgazdasági és külügyminiszter nemrég az amerikai S2G Kft. beruházás bővítésének bejelentésekor hangsúlyozta, hogy a körülményekhez gyorsan igazodó magyar befektetéspolitika az új hitellehetőségekkel, az adócsökkentéssel és a bértámogatással együtt kedvező feltételeket teremt a magyar gazdaság újraindulásához.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

A tárcavezető közölte, hogy az S2G már most 250 magyar munkavállalót foglalkoztat, és az év végére már 300-nál is többen lesznek. Szijjártó Péter szerint mindez azt mutatja, hogy a magyar-amerikai kapcsolatokat a rendkívüli helyzet sem ingatta meg, a két fél között továbbra is erős a bizalom.

Történelmi mélypontra süllyedt az olaj ára a héten

Az elmúlt napok váratlan eseményei olyasmit eredményeztek az olajpiacon, amire még soha nem volt példa. A héten nemcsak hatalmas zuhanások voltak a tőzsdén, de a májusi jegyzésű amerikai WTI kőolaj árfolyama lement negatív tartományba is.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Danil Shamkin

Mindennek a legnagyobb vesztesei a kisebb olajexportőr országok lehetnek. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) már korábban figyelmeztetett, hogy Ecuador, Nigéria, valamint Irak bukhatja a legnagyobbat, amennyiben az olajcégek nyereségei 50-85 százalék közötti mértékben csökkennek az alacsony olajár miatt. Az elemzők szerint a jelenlegi helyzet törékeny győztese Szaúd-Arábia és Oroszország, azonban az ő piaci előnyük is csak rövidtávú lehet.

A Netflix az első negyedévben megduplázta új előfizetői számát

A Netflix több mint kétszeresére növelte új ügyfeleinek számát, miközben a vállalat saját, korábbi előrejelzése szerint csak 7 millióval tervezte emelni az előfizetői bázist. Szolgáltatására január eleje és március vége között 15,8 millió új ügyfél regisztrált, ezzel globálisan már 182,9 millió előfizetővel rendelkezik az amerikai cég.

Illusztráció Forrás: AFP/Jasper Jacobs

Ugyanakkor a vállalat részvényeseinek küldött levélben az olvasható, hogy a júliustól decemberig tartó időszakban kevesebb új előfizetőre számítanak, mint tavaly, mivel várhatóan világszerte fokozatosan feloldják majd a kijárási korlátozásokat.