szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Romain Grosjean vasárnapi balesete és Lewis Hamilton pozitív koronavírustesztje felborította az F1-es pilótapiacot.

Visszatér a Schumacher név a Formula–1-be: a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick Schumacher jövőre a Haas-Ferrari csapatával versenyez a sorozatban – derült ki szerda reggel. A csapat korábban bejelentette, hogy a másik autójában az orosz Nyikita Mazepin versenyez majd. A Haas-Ferrari csapatvezetője, Günther Steiner már korábban közölte, hogy az istálló mindkét pilótájától megválik: Romain Grosjeant és Kevin Magnussen még nem jelentette be, hogy hol folytatja a pályafutását.

Mick Schumacher pontosan 30 évvel apja debütálása után kezd versenyezni az F1-ben, a tesztelést viszont még idén megkezdi a szezonzáró abu-dzabi verseny első szabadedzésén. Még arra is van esélye,hogy megnyerje az F2-es kategória bajnoki címét: ott jelenleg 14 ponttal vezeti a tabellát Callum Ilott előtt.

Romain Grosjean esetében korántsem egyértelmű, hogy egyáltalán folytatja autósportos karrierét. „Láttam jönni a halált” – nyilatkozta a francia pilóta kedden, mindössze egy nappal azután, hogy a Bahreini Nagydíjon hatalmas sebességgel csapódott a szalagkorlátba, autója pedig kettészakadt és kigyulladt. A francia 28 másodpercet töltött a lángok között, az életét pedig elsősorban a 2018-ban bevezetett, nálunk glóriaként ismert, a pilóták fejét óvó rendszernek köszönheti. A most hétvégi, Szahíri Nagydíjon Pietro Fittipaldi helyettesíti majd, de az Abu-Dzabi GP-re – karrierje vélhetően utolsó versenyére – szeretne visszatérni.

Szerda reggelre kiderült az is, hogy a williamses George Russell versenyez majd Lewis Hamilton mercedesében a Szahíri Nagydíjon. A néhány héttel ezelőtt hetedik világbajnoki címét megnyert brit  koronavírustesztje hétfőn lett pozitív, csapata enyhe tünetekről számolt be.

Horn Andrea

Russell beugrása a helyére nem meglepő: korábban a Mercedes programjában versenyzett. Egyelőre nem tudni, Hamilton mennyi időre esett ki így a profi sport világából, de könnyen lehet, hogy Russell fogja helyettesíteni Abu-Dzabiban is.

Russell ülésébe hétvégén Forma-2-es versenyző ül, a Williams választása a Jack Aitkenre esett.