Budapesti kamubuszbotrány: Karácsony Gergely és a baloldali vezetés a koronavírus-járvány alatt okozott teljes káoszt a BKV-nál

buszbaleset, Haller Garden, Haller utca, Budapest, BKK, BKV, busz, baleset, mentő, Soroksári út
Vágólapra másolva!
A BKV kamubusz-botránya pont akkor robbant ki, amikor nem kevesebb, hanem több buszra lenne szüksége a fővárosnak a koronavírus-járvány miatt. A Karácsony Gergely helyetteséhez, Tüttő Katához köthető, korrupció gyanúját erősen felvető eset jól szimbolizálja a főpolgármester teljes hozzá nem értését, és felelőtlenségét. A pályázat célja láthatóan az volt, hogy Tüttő volt élettársának cége nyerjen, mivel azonban nem is tudnak buszt szállítani, pont a koronavírus-járvány alatt jelentkezik újabb probléma a tömegközlekedésben. Emlékezetes, Karácsony a járvány első hullámában akkor rendelt el járatritkítást, amikor éppen a sürítésre lett volna szükség a járványveszély csökkentésére. 
Vágólapra másolva!

A kormány döntése értelmében a járvány elleni védekezés részeként, a közösségi terjedés fékezése érdekében a BKK-nak november 5-ig kellett volna megküldenie a járatsűrítési tervét Budapest Főváros Kormányhivatala számára. A BKK a kormányhivatal többszöri felszólítása után, negyedik alkalommal sem nyújtott be elfogadható beadványt a járatsűrítésre vonatkozóan, a tervben ugyanis olyan információk szerepelnek, amelyeket a BKK szakmailag nem támasztott alá - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

Mindez jól bizonyítja, hogy semmilyen járatsűrítés nem történt a fővárosban, miközben a fertőzés terjedését nagyban csökkenthetné, ha több jármű lenne Budapest utcáin.

Várhatóan újabb buszok nem is érkeznek majd, mivel az elmúlt napokban derült ki, hogy a BKV busztenderét egy olyan offshore-hátterű cég nyerte, amelyiknek se buszai, se alkalmazottai nincsenek.

A baloldali városvezetés tehát egy olyan helyzetben, amikor több járműre lenne szükség, akkor képtelen beszerezni újakat. Mindez Karácsonyék teljes dilettantizmusát bizonyítja.

Karácsonyék ismételten a járvány elleni védekezést gátolják Fotó: Koncz Márton - Origo

Tüttő Kata volt élettársára írták a pályázatot

A kamubusz-botrány előzménye, hogy a győztes CR-Facilities még egy évnyi működést sem tudhat maga mögött, idén május 11-én alapították, és pontosan hét nappal azelőtt, május 18-án jegyezte be a cégbíróság, hogy lejárt volna a BKV tenderének ajánlattételi határideje.

A BKV Zrt. a legkedvezőbbnek a frissen alapított cég ajánlatát találta, így ezzel a társasággal kötötte meg a bérleti szerződést, melynek összértéke az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény alapján nettó 342,72 millió forint. Az ügy további érdekessége, hogy a CR-Facilities többségi tulajdonosa egy ciprusi székhelyű offshore-cég, az Agrina Holdings tulajdonában van. Az ügyben pedig Leisztinger Tamás üzletemberhez köthető személyek neve is felmerült. Leisztinger Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes volt élettársa.

hívta fel a figyelmet korábban Wintermantel Zsolt, a BKK igazgatósági tagja.

A volt újpesti polgármester, közlekedési szakpolitikus szerint joggal merül fel a kérdés: hogyan pályázhatott, de még inkább a BKV hogyan szerződhetett buszbérlésre egy olyan céggel, melynek nincsenek is buszai? Vajon a BKV hozzájárul-e a kamucég álságos határidő-módosítási kérelméhez, miközben ezeknek a buszoknak Budapest útjain kellene járnia? - kérdezte akkor.

Karácsony azt sem tudja, mi folyik Budapesten

Később kiderült, hogy dokumentum igazolja, hogy a BKV október 30-án megkötötte a kamucéggel a buszbérlési szerződést, ráadásul kiderült: a cégnek nincsenek is bérelhető buszai. Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon így reagált: „A BKV nem köt buszbérleti szerződést a zavaros hátterű céggel, a BKV felszólítása nyomán a cég még kötbért is fizet a fővárosi vállalatnak." A főpolgármester posztjából kiderül, hogy Karácsonynak vagy nincs tudomása arról, hogy a fővárosi cégekben milyen szerződések köttetnek, vagy tudja, de szándékosan félrebeszél.

Össze vissza beszélt Karácsony a BKV busztender ügyében is Fotó: Csudai Sándor - Origo

Már tavasszal sem segítette a főváros a védekezést a koronavírus-járvány ellen

Nem ez az első eset, hogy a baloldali fővárosi vezetés a járványhelyzetben nem segíti a sikeres védekezést. Még áprilisban a járvány első hullámában ritkították a tömegközlekedési járatokat Budapesten. Akkor emiatt óriási tömegek várakoztak a megállókban, így növelve a vírus terjedésének az esélyét. Akkor az óriási felháborodás hatására Karácsonyék visszakoztak a meghozott döntésből.