Közel 300 ezer autót rendelnek vissza, mert kigyulladhat a motor

Kia XCeed
Az első Kia, amiben megjelent a teljesen digitális a műszerfal, igaz, csak a két legdrágább felszereltséghez
Vágólapra másolva!
A Kia bejelentette, hogy 295 ezer autót hívnak vissza az USA-ban, mivel azok motorjai tűzveszélyesek. A koreai autógyártó ráadásul sokáig nem indította el a visszahívás folyamatát, emiatt pedig komoly büntetésre számíthatnak az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A Kia által nemrég bejelentett visszahívás a 2012 és 2013 Sorento SUV járművekre, a 2012 és 2015 gyártott Forte és Forte Koup kocsikra, a 2011 és 2013 között gyártott Optima Hybrid modellekre, valamint bizonyos Soul SUV és Sportage SUV típusú autókra vonatkozik.

A vállalat közleménye szerint a vizsgálatok során nem találtak gyártási hibát,

azonban a problémák megelőzésének érdekében mégis visszahívják a fentebb említet járműveket, mivel azok kigyulladhatnak. A motoroknál tehát - legalábbis a gyártó állítása szerint - nincs konstrukciós hiba, így a problémákat bizonyos alkatrészek, illetve azok anyagai okozhatják.

Illusztráció Forrás: Origo

Az Egyesült Államok Autópálya Közlekedésbiztonsági Nemzeti Hivatala (NHTSA) még 2019-ben indított vizsgálatot a Kia és a Hyundai ügyében, mivel a két gyártó gépkocsijainak motorja 3100 esetben gyulladt ki, ennek következtében 103 ember megsérült és egy meghalt.

A Kia január 27-től értesíti az érintett modellek tulajdonosait, majd az autóikat megvizsgálják, és ki is cserélik a hibás alkatrészeket, amennyiben erre szükség lesz.

Az NHTSA múlthéten közölte, hogy. Kia és a Hyundai 137 millió dolláros büntetésre számíthat, mert a hatóság szerint a gyártók túl lassan cselekedetek a visszahívás ügyében.