Elindult a regisztráció, hamarosan kezdődhet a tömeges oltás

vakcina fejlesztés, vakcina kutatás
Scientist in medical research facility researching for Covid-19 vaccine.
Vágólapra másolva!
Hétfő este óta lehet regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára a kormány által létrehozott honlapon. Ez azért is fontos, mert így fel lehet mérni, hogy mekkora az igény az oltásra, amelyet először az egészségügyi dolgozók, az idősek és a krónikus betegek kapnak meg. Széles körben a jövő év első negyedévében lesz elérhető a vakcina, akkor kezdődhet a tömeges oltás. Nemcsak egy, hanem többfajta oltóanyag is Magyarországra érkezik, ezek közül az orosz Szputnyik V, a Pfizer, a CureVac és az AstraZeneca készítménye lehet majd az első. Fontos, hogy legalább a lakosság 60 százaléka beoltassa magát, hiszen a vírus ellen ez az egyetlen hatásos ellenszer, és így térhet vissza az élet a megszokott kerékvágásba.
Vágólapra másolva!

Már a jövő év elején indulhat a tömeges oltás

Hétfőn este sikeresen elindult a honlap, amelyen keresztül mindenki regisztrálhat a koronavírus elleni vakcinára. Mindez néhány perc alatt egyszerűen megtehető a név, lakcím, életkor, elérhetőségek, valamint a TAJ-szám megadásával. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Facebook-oldalán jelentette be a hírt, hozzátéve, hogy az oltás akkor kezdődik, amikor megvan a megfelelő, biztonságos, a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina.

Eddigi adatok szerint a kormány összességében 17,5 millió vakcinát kötött le,

amint megérkezik az engedély, indulhat az oltás is. Az Operatív Törzs keddi ülésén arról is szó esett, hogy a tömeges oltás fázisa mikor indulhat majd, hiszen első körben a veszélyeztetett korosztály, a krónikus betegek és az egészségügyi dolgozók részesülhetnek a vakcinában.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a lakosság széleskörű beoltása 2021 első negyedévében, vagyis az év első három hónapjában indulhat. Az előregisztrációs honlap azért is kulcsfontosságú a hatóságok számára, mert ezáltal könnyebben fel lehet mérni, hogy mekkora az igény a védőoltás iránt.

Az országos tisztifőorvos hozzátette, hogy a kormányzat több partnerrel is tárgyal különböző ígéretes vakcinák ügyében, továbbra is folyik az orosz Szputnyik V névre keresztelt hatóanyag vizsgálata és dokumentációja.

A Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által fejlesztett orosz vakcina az előzetes adatok szerint 92 százalékos hatékonyságú, és nagy előnye, hogy tárolása nem igényel különleges feltételeket, elég a készítményt mínusz 12-18 fok között tartani.

Illusztráció Forrás: AFP/Monty Rakusen

Szintén folynak a tárgyalások a magyar és az orosz kormány között a vakcina licencének megszerzéséről, ha pedig ez sikerül, akkor Magyarországon is folyhat majd a gyártás, így sok logisztikai probléma megoldható lenne. A Szputnyik V mellett szól az oltóanyagot fejlesztő Gamaleja Kutatóintézet is, amelynek neve garancia a legnagyobb szakértelemre és biztonságra.

Ők fejlesztették ki az Ebola elleni vakcinát is, valamint a MERS és a szezonális influenza ellen is készítettek már oltóanyagot.

Az orosz készítmény mellett a Pfizer és a BioNTech által közösen forgalmazott vakcinából is jut majd Magyarország számára. Ebben az esetben ráadásul magyar vonatkozás is van, hiszen Karikó Katalin és amerikai kollégája által közösen jegyzett szabadalomról van szó. A Pfizer koronavírus-vakcinája 90 százalékos hatékonysággal működik, és ez lesz a legelterjedtebb oltóanyag az Európai Unióban, amely már megállapodást kötött 300 millió adag megrendeléséről, ezeket pedig a tagállamok között osztják majd szét.

Illusztráció Forrás: AFP/Chandan Khanna

A Pfizer készítményével egyelőre csak logisztikai problémák vannak. Ennek oka, hogy a vakcinát mínusz 70-80 fok között kell tárolni, ez pedig megnehezíti nemcsak a szállítást, hanem a tárolást is, mivel különleges hűtőszekrényeket kell beszerezni erre a célra. Szintén érkezhet Magyarországra a német CureVac és a brit AstraZeneca oltóanyagából. Az utóbbi tárolása ráadásul eddig a legegyszerűbbnek tűnik. A készítők szerint akár hagyományos hűtőszekrényben is tárolható három hónapig.

A Pfizer lett az első engedélyezett koronavírus-vakcina, a briteknél már meg is kezdték a lakosság beoltását.

A legígéretesebb oltások terén szintén meg kell említeni az amerikai Moderna által gyártott vakcinát is, amely 94 százalékos megbízhatósággal működik. Úgy tűnik viszont, hogy ez még egy ideig biztosan nem lesz elérhető Európában, mivel az Egyesült Államok prioritást élvez a cég számára, így nagy valószínűséggel ők kapják meg először a vakcinákat.

A vakcina egymagában nem jelent megoldást, az embereknek élniük is kell az oltás lehetőségével

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kedden a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nemrég arról beszélt, hogy a korlátozásoknak köszönhetően platófázisba érkezett a járvány, azonban mindenképp szükség van a védelmi intézkedések fenntartására, hiszen ez az esetszámok csökkenését is eredményezheti.

Az intézkedések rövid távon eredményesek, örökre azonban nem lehet fenntartani azokat, így az egyetlen igazi megoldást csak a vakcina és a lakosság széleskörű beoltása jelenti.

Merkely szerint a lakosság 60 százalékának be kell oltania magát ahhoz, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát (ekkor alakul ki a sokat emlegetett nyájimmunitás). A kormány szerint a vakcina ingyenes lesz mindenki számára.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora Fotó: Hirling Bálint - Origo

A vakcinainfo.gov.hu oldalon érdemes regisztrálni. Fontos, hogy nem regisztrációs sorrendben történik majd a vakcinák beadása, a hatóságok az oltási terv alapján haladnak majd. Szintén ki kell emelni, hogy

a regisztráció nem jár kötelezettséggel, hiszen ha valaki meggondolja magát, akkor változtathat az igényén.

Müller Cecília az Operatív Törzs keddi ülésén kiemelte, hogy Magyarországon a lakosság körében nagy a bizalom a védőoltások iránt, hiszen jelenleg tizenkétféle megbetegedés ellen is oltást kapnak a gyerekek.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője is kiemelte, hogy

olyan vakcina, amelyik nem hatásos vagy szövődményeket okoz, nem fog forgalomba kerülni Magyarországon.

A magyar szakemberek ráadásul külön is vizsgálni fogják az oltóanyagokat a nemzetközi ellenőrzések mellett, így azok a hatóanyagok, amelyeket majd beadnak az embereknek, az eddigi legbiztonságosabb oltóanyagok lesznek.