Diplomácia

Bloomberg: Magyarország és Lengyelország kompromisszumot kötött Németországgal, nem lesz vétó

A megegyezés részletei egyelőre nem ismertek.

2020.12.09 14:48ma.hu

A Bloomberg Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettesre hivatkozva azt írja: Magyarország és Lengyelország kompromisszumot kötött Németországgal a vétó visszavonásáról.

A megegyezés részletei egyelőre nem ismertek. Az esetleges megállapodást az összes tagállamnak, illetve az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcs előtt tegnap Varsóba repült, hogy találkozzon Jarosław Kaczyńskivel, a PiS elnökével és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel. Orbán Viktor a tárgyalás után azt mondta: "Magyarországnak és Lengyelországnak jó esélye van a győzelemre az európai uniós költségvetési vitában, a közösségi források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer ügyében, ha a következő napokban jó irányba haladnak tovább a dolgok."

Az Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország kancellárja a csütörtökön kezdődő EU-csúcs előtt szerdán, a szövetségi parlamentben még arról beszélt, hogy egyelőre nincs megoldás az EU-s források körüli kérdésekre.

Angela Merkel emlékeztetett: a hétéves keretköltségvetéssel (MFF) és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alappal (NGEU) kapcsolatban már a júliusi csúcson folytatott "nehéz tárgyalásokon" világos volt, hogy nemcsak az összegek meghatározása, hanem a felhasználásukat jogállami feltételekhez kötő mechanizmus is nehézségeket okoz. Magyarország és Lengyelország világossá tette, hogy ebben a formában nem tudja elfogadni a csomagot. "Keressük a megoldásokat, hogy miként lehet feloldani ezt a blokádot, természetesen a jogállamisági mechanizmus megtartása mellett" - közölte a kancellár. Hozzátette: "Sajnos, egyelőre nem tudom megmondani, hogy ez sikerül-e."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.