Gulyás Gergely: Szilveszterkor biztosan kijárási tilalom lesz

GULYÁS Gergely
Budapest, 2020. október 8. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Nagyon fontos, hogy az egészségügyben a védekezési képesség megmaradjon – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. Hozzátette: ágyból és lélegeztetőgépből van elég, a kapacitásokat nem teljesen merítjük. A Miniszterelnökség vezetője köszönetet mondott az orvosoknak és az ápolóknak, akik hónapok óta megfeszítetten dolgoznak. Az oltási terv szerint az első körben ők kapnak majd a vakcinából, ezt követően az idősebb korosztály juthat hozzá. Orbán Viktor miniszterelnök intenzív tárgyalásokat folytatott európai szövetségeseivel. A német-lengyel-magyar tárgyalások sikeresek voltak, van esély arra, hogy a csütörtöki EU-csúcson győzelmet könyvelhessen el Magyarország, és egyhangúlag fogadják el a dokumentumot.
Vágólapra másolva!

A fertőzések száma lassan mintha csökkenne, de ez hektikus, és nem mondhatjuk, hogy túl vagyunk a csúcson. Az remélhető, hogy most vagyunk a platón – mondta a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető emlékeztetett:

Mindenki örülne annak, ha együtt lehetnének a családok – mondta a miniszter, de kiemelte, a legfontosabb a vírus terjedésének lassítása.

Nincs változás szilveszter esetében

Megismételte, szilveszterkor biztosan kijárási tilalom lesz. Egy olyan szilveszter, ahol nagy társaságok jönnek össze, többhetes védekezés eredményeit veszélyeztetné – mondta a politikus, aki arról is beszélt, hogy mindent meg kell tenni, hogy a leghamarabb vakcinához juthasson Magyarország, ezért az uniós projektben és az orosz vakcinaprojektben is részt veszünk.

A kínai vakcina is már az engedélyezési fázisban van

- emlékeztetett. Van remény arra, hogy a jövő év elején lesz vakcina, ezért aki szeretne oltást kapni, regisztráljon a kormány által létrehozott oldalon – mondta Gulyás Gergely, és megismételte, ingyenes és önkéntes lesz a védőoltás.

Gulyás Gergely: Ágyból és lélegeztetőgépből van elég Forrás: MTI/Kovács Tamás

- mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: ágyból és lélegeztetőgépből van elég, a kapacitásokat nem teljesen merítjük. A tárcavezető köszönetet mondott az orvosoknak és az ápolóknak, akik hónapok óta megfeszítetten dolgoznak. Az oltási terv szerint az első körben ők kapnak majd a vakcinából, ezt követően az idősebb korosztály juthat hozzá. A rosszindulatú pletykákkal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, nincs állami nyilvántartás arról, hogy „a nyugdíjasok közül ki milyen egészségi állapotban van".

A pedagógusok, az egészségügyben dolgozók és a közigazgatási dolgozók tesztelése rendben lezajlott, illetve zajlik – fejtette ki a miniszter.

Győzelmet könyvelhet el Magyarország

Szintén fontos téma, hogy a miniszterelnök intenzív tárgyalásokat folytatott európai szövetségeseivel. A német-lengyel-magyar tárgyalások sikeresek voltak, van esély arra, hogy a mai EU-csúcson győzelmet könyvelhessen el Magyarország, és

egyhangúlag fogadják el az uniós költségvetés védelméről szóló dokumentumot.

A kormány álláspontja végig az volt, hogy politikai kérdést nem lehet együtt tárgyalni a költségvetéssel, és Magyarország nem zsarolható.

Az uniós migrációs terv kapcsán a miniszter megismételte,

a bevándorlást nem lehet a költségvetéshez kapcsolni.

Gulyás Gergely arról beszélt, úgy tűnik, sikerült elhárítani a veszélyt, hogy a költségvetést használják a bevándorlás kikényszerítésére az Unióban.

Hazánk elkötelezett abban, hogy szigorú elszámolás mellett használja fel az uniós forrásokat, de politikai kérdéseket nem lehet a jogállamiság címén eldönteni.

A magyar-lengyel páros ellenáll a zsarolásnak Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Blokkoljuk Ukrajna integrációját

A miniszter elmondta: negatív folyamat indult el Kárpátalján, ami a nyelvtörvénnyel kezdődött. A Velencei bizottság is elítélte ezt, de Ukrajna nem hajtotta végre a javaslatokat. Most pedig koncepciós pereket indítanak magyar politikusok ellen, és magyar szervezetek székházai ellen történnek erőszakos cselekmények.

Gulyás Gergely elmondta, van egy rendelettervezet, amit kétharmados többséggel a tanácsban kell elfogadni, ehhez az állam- és kormányfőknek egyhangúlag kell egy tisztázó dokumentumot elfogadni. Erről állapodott meg hazánk Lengyelországgal és Németországgal, így egy egyhangú garancia áll rendelkezésre Magyarországnak, amihez Hollandia és a többi tagország támogatása is szükséges.

Kampány lehet az oltás mellett

Gulyás Gergely úgy vélekedett, hogy lesz egy központi kampány annak érdekében, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen. A tárcavezető rávilágított,

az oltási hajlandóságot vizsgáló mérések nagy szórást mutatnak, de ma legfeljebb a teljes népesség 60 százaléka oltatná be magát.

A miniszter arra is rávilágított, hogy nem mindegy, milyen gyorsan és milyen szervezettséggel sikerül az oltást megszervezni. – Az oltási tervben az egészségügyi dolgozók szerepelnek első helyen, így a miniszterelnök nem adathatja be magának a vakcinát elsőként, mint az influenzaoltás esetében – mondta Gulyás kérdésre válaszolva. Arról is beszélt, hogy ha lesz több vakcina, választhatnak közülük az állampolgárok. Az a cél, hogy minél többeket oltsanak be.

Gulyás Gergely elmondta, az uniós kompromisszum összhangban lesz a Parlament által korábban elfogadott határozattal, hiszen biztosítja, ne lehessen zsarolható Magyarország a bevándorlás kapcsán, így ha egyhangúlag elfogadják a megállapodást az állam- és kormányfők, akkor nem lesz szükség vétóra – mondta a miniszter.

Az a cél, hogy január elsejét követően a lehető leggyorsabban sok pályázatot írjanak ki, hogy talpra álljon a gazdaság. Az uniós források a következő években nagyon fontosak lesznek a járvány hatásainak enyhítésében

- mondta a miniszter.

A magyar hatóságok alaposan vizsgálják a vakcinákat Forrás: KKM

Csak ekkor engedélyeznek a magyar hatóságok

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, minden, a vakcinával kapcsolatos kutatásba igyekszik bekapcsolódni Magyarország, így van ez az orosz vakcina tesztelésével is. Erről már megállapodás született az orosz féllel.

Az európai uniós szabály szerint Magyarországnak nem kell egyeztetni arról, hogy milyen vakcinát hoz forgalomba. Ennek ellenére a magyar hatóságok csak azt engedélyezik, ami a vizsgálatok alapján hatásos és veszélytelen – mondta a miniszter.

A családtámogatásokkal kapcsolatban hangsúlyozta: meghosszabbítják a határidőket, és kitolják az életkori határokat. Erről részletes tájékoztatást ad Novák Katalin miniszter videója a Facebookon.

A romániai választásokkal kapcsolatban azt mondta Gulyás Gergely, hogy

szép eredményt ért el az RMDSZ, a siker azt tükrözi, hogy nélküle nem lehet kormányt alakítani.

A kispesti korrupciós ügyekkel kapcsolatban Gulyás Gergely úgy fogalmazott, az ügyészség az alkotmányos rendnek megfelelően független a kormánytól, ezért a kormánynak nincs hatása rá. De a kormány reméli, hogy a kispesti politikusokkal szemben vádemelés történik.

A miniszter elmondta, az elmúlt hetekben rendszeresen tesztelték a szociális, egészségügyi és oktatási dolgozókat, és ha kell, januárban is folytatják a vizsgálatokat, amelyeket 18 ezer helyszínen végeztek.

Januárban is folytatódhat a célzott tesztelés Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ez nem rendkívüli dolog

Gulyás Gergely megismételte, a 60 százalékos táppénz jár alapesetben a tanároknak, és ezt kiegészíti egy eljárás, ami megállapíthatja, hogy munkahelyi megbetegedés történt, így százszázalékos táppénzt is kaphat a pedagógus.

A miniszter arról is beszélt, a kormány minden egyszerűsítésre nyitott a bértámogatási formanyomtatványok kapcsán. Hozzátette:

más országokban sem igényel kevesebb adminisztrációt a bértámogatás, mint hazánkban.

A KSH statisztikáiból az látszik, januártól márciusig kevesen hunytak el a megszokotthoz képest 2020-ban, ez viszont általában kiegyenlítődik az év során. Ebben nincs semmi rendkívüli statisztikai szempontból.

Jelentős ápolói béremelés

A tárcavezető az ápolók fizetésének emelkedésével kapcsolatban elmondta, ha a számokat nézzük, akkor a 2016 előttinek a két és félszeresét fogják keresni az érintettek, és ebben a ciklusban 72 százalékos az emelés. 1990 óta nem volt olyan ciklus, ahol ekkora mértékben emelkedtek volna az ágazatban a fizetések. Kiemelte:

az egészségügyet a béremeléseken kívül a felszereltség javításával igyekeztek felkészíteni a járvány során a fokozott terhelésre.

A kormány olyan szabályt alkotott, amely egyformán tiltja minden önkormányzatnak az adóemelést – válaszolta kérdésre a tárcavezető. Hozzátette: a járvány időszakában nem emelhetők a lakossági terhek a kabinet véleménye szerint, ilyenkor mindenkinek nehezebb a helyzete, a kormánynak és az önkormányzatoknak is.

A közműadó esetében széles körben elterjedt tévedésről van szó – mondta a miniszter, aki szerint a legtöbb önkormányzatnak csökken ez a terhe, a kormány díjemelést hozott keveseknek, és jelentős díjcsökkentés sokaknak – tette hozzá.

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: Novák Katalin ma egyeztet az Idősügyi Tanáccsal. A kormány nyitott a vásárlási idősávra vonatkozó szabályok változtatására a karácsony előtti időszakban.

A déli határszakasz védelme rendkívül fontos. Erről Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva beszélt, kiemelve, a véleménynyilvánítás szabadságának megőrzése nagyon fontos. A szélsőséges álláspontokon kívül minden véleménynek teret kell adni.

Továbbra is nagy nyomás van a déli határszakaszon Forrás: AFP/Csaba Segesvari

Még nincs döntés a közmunkások béremeléséről

A kormánynak szüksége van a december 21-ig beérkező adatokra, hogy dönthessen egy esetleges karácsonyi enyhítésről. Kivételes szabály meghozása csak a járványügyi helyzet függvényében történhet – mondta a miniszter, és hozzátette: konkrét döntést december 21-én lesz a karácsonyi szabályokat illetően.

A katás adózást adóelkerülésre is használták egyes szereplők. A kormány által bevezetésre kerülő szigorítás tényleges célcsoportját az adónemnek nem befolyásolja – vélekedett Gulyás Gergely a kormány által hozott döntésekről az adózási forma kapcsán.

A miniszter beszélt arról is, hogy

a kormány még nem döntött a közmunkások bérének – beígért – emeléséről, ehhez meg kell várni a minimálbér esetleges emelésére vonatkozó megállapodást a munkavállalók és a munkáltatók között.

Idén nehezebbek a tárgyalások, egyelőre nincs megállapodás – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely emlékeztetett, döntöttek a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről, amelyet a baloldali kormányok szüntettek meg a gazdasági válság idején.

Az üzletek nyitva tartásával és a kereskedelmi dolgozók szakszervezetének javaslatával kapcsolatban úgy fogalmazott Gulyás Gergely, erről még tárgyalások folynak. A kérdés az volt, hogy december 24-én van-e értelme kinyitni, ha marad az idősek számára fenntartott idősáv. A miniszter elmondta, a kormány idén betiltja a petárdák és rakéták árusítását.

Az Európai Néppárttal kapcsolatos újabb kérdésre azt felelte a tárcavezető:

a Fidesz egyelőre tisztázni kívánja a nézeteltéréseket.

Úgy véli, a néppártnak nagyobb szüksége volna most a Fideszre, mint fordítva.

Intenzív osztályon pillanatnyilag 994 beteget kezelnek, lélegeztetőgépen 645-en vannak, a kórházban kezelt betegek száma 7869 – mondta újságírói kérdésre válaszolva Gulyás. A lejáró személyi dokumentumok határidejének kitolása megtörtént, a november 4. után lejárt dokumentumok még 60 napig használhatóak.