A közigazgatásban dolgozók között az eddigi legalacsonyabb a fertőzöttek aránya a célzott tesztelések alapján

Pápakovácsi, 2020. november 24. Koronavírus-teszthez vesz mintát a Semmelweis Egyetem gyógyszerész hallgatója a Mesevár Német Nemzetiségi Óvoda egyik munkatársától a Veszprém megyei Pápakovácsiban 2020. november 24-én. Elkezdődött az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
A tömeges közigazgatási tesztelésen 1,97 százalék volt a fertőzöttek aránya - hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

A tömeges tesztelés harmadik hetén a közigazgatásban dolgozókat tesztelték, azokat, akik szoros kontaktusban dolgoztak az ügyfelekkel – mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online tájékoztatóján. Hozzátette,

a harmadik héten 62 213 mintavételre került sor, a tesztek 1,97 százaléka pozitivitást mutatott. A három hét eredményeit összevetve a fertőzöttségi mutatók csökkentek.

A szociális intézményekben elvégzett tesztek közül alig 3 százalék lett pozitív.

Az eredmények azt is mutatják, hogy az ügyintézésre vonatkozó szabályok meghozták a várt eredményt, hiszen a közigazgatási ügyintézők körében volt a legalacsonyabb a pozitív teszt - tette hozzá.

Kevés fertőzöttet találtak a közigazgatási dolgozók körében Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Így lehet elkerülni a zsúfoltságot

3470 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 283 870 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 165, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 7130 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 82 546 fő, az aktív fertőzöttek száma 194 194 fő. Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 21 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti. 7667 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 605-en vannak lélegeztetőgépen – közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

A kormány felfüggesztette az idősek számára létrehozott vásárlási idősávot, annak érdekében, hogy elkerüljék a zsúfoltságot a boltokban.

Ennyien szegték meg a szabályokat

– mondta Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

A nyitvatartási szabályokat is megszegték, eddig 606 intézkedés kellett, 162 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét. Egy üzletet kellett bezáratni a hétvégén, eddig összesen 98 ilyen eset történt.

Vasárnap egy csemegeüzlet raktárában többen nem viseltek maszkot, ezért helyszíni bírságot szabtak ki, és öt napra a boltot is bezárták.

A hétvégén 1083 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Összesen 12 782 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 250 rendőri intézkedés történt. 67 787 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 17 789 újat rendeltek el kedden, és összesen 43 966 zárlat van hatályban. Összesen 501 büntetőeljárást kezdeményeztek, és 99 gyanúsítottat hallgattak meg.

Ekkor indulhat a tömeges oltás

A Pfizer kaphatja meg elsőként az európai engedélyt.

A lakosság tömeges oltása csak 2021 elejétől kezdődhet el

– mondta kérdésre Galgóczi Ágnes. A járványügyi helyzetet folyamatosan figyelik, a plató hetekig eltarthat, de utána az esetszám csökkenése várható – mondta egy másik kérdésre.

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, a rendőrség ellenőrzi a határokat, és a beutazási korlátozások szerint a magyar állampolgár a hazatérés után karanténba kerül, nincs szükség hozzá egyedi hatósági döntésre. Csak az mentesül, akinek két negatív PCR-tesztje van. Aki mégis elutazik, tájékozódjon arról, hogy a célországban a beutazása biztosított-e.