Gyurcsány Ferenc eldöntötte, hogy a felesége lesz a baloldal kormányfőjelöltje

Vágólapra másolva!
Ha lesz a Demokratikus Koalíciónak miniszterelnök-jelöltje, akkor a feleségem lesz az - nyilatkozta az új Indexnek adott interjújában Gyurcsány Ferenc pártelnök, aki ezzel tulajdonképpen eldöntötte, hogy Dobrev Klára lesz a baloldal közös kormányfőjelöltje. A baloldali pártokat marionettfiguraként mozgató politikus a beszélgetés során a közös lista miatt megzsarolta a Jobbikot.
Vágólapra másolva!

"Ahol most maga ül a nappalimban, ott sokan megfordulnak mostanában. Én pedig reggeltől estig csak ülök itt, és beszélgetek. Semmi mást nem csinálok, ülök és beszélgetek" - kezdte az interjút Gyurcsány Ferenc, ami ha egy kicsit is igaz, azt jelenti, hogy központi szerepe van a baloldalon.

Irányítja a baloldalt

Később jól észrevehetően érzékeltette is, hogy a baloldali pártok úgymond a zsebében vannak, több alkalommal is olyan megjegyzést tett, amivel nyomatékosította saját és pártja vezérszerepét.

  • "Már sokkal kevesebbet kell foglalkozzak a saját pártommal, azt öt vezető mögöttem elviszi. Naponta beszélgetünk persze, tájékoztatnak. De én valójában a következő kormány programjával, személyi felállásával, a többi ellenzéki párttal és mozgalommal töltöm az életemet, kora reggeltől késő estig."
  • "Szóval bárki legyen is a miniszterelnök-jelölt, őt abban kell majd segíteni, hogy készen álljon. Engem ez ambicionál, ez izgat. A többi pártos szöszmötölést unom. Azt lejátsszák nélkülem is."
  • "Ne bonyolítsuk feleslegesen ezt a beszélgetést, mert tényleg olyan dolgokba megyünk bele, amelyek hazánk, és hogy továbbmenjünk, a választók számára és nekem is érdektelenek." (listás előválasztásról - szerk.)
  • "A DK egy egyszázalékos párt volt, és nem adtak volna két lyukas fillért sem azért, hogy a tönkrevert Gyurcsánnyal ebből lehet majd valami. Aztán ma majdnem minden ötödik biztos választó a DK-ra szavazna, és mi vagyunk az ellenzék legnagyobb pártja."
  • "Több támogatónk van majdnem, mint az utánunk következő két pártnak együtt."
  • "Menjen a Fidesz és gyertek ti – ennyit mondanak. Szerintem mi, vagy én hallottam meg ezt legelőször, azért is járunk előrébb a többieknél."
  • "És a DK tényleg az a párt, ahol a legtöbb korábbi kormánytag van. Ez nem nagyképűség, így hozta az élet."

Zsarolja a Jobbikot

A baloldali összefogásra kitérve Gyurcsány külön kiemelte, hogy mára már megvannak a baloldali pártok együttműködésének feltételei, és létrejött az "ellenzéki választó". "Nem DK-s, nem momentumos, nem jobbikos. Ellenzéki" - ismertette a baloldali szavazó prototípusát a pártelnök.

A baloldali összefogás kapcsán elmondta, hogy a pártelnökök, társelnökök nagyjából havonta egyszer találkoznak, a különböző munkacsoportokban pedig legalább heti egyszer egyeztetnek. Gyurcsány elárulta azt is, hogy karácsonyig még egyszer összejönnek a baloldali vezetők. Meglátása szerint a találkozón egyértelműen az a legfontosabb kérdés, hogy a Jobbik igent mond-e a közös listára. Mint az a Magyar Nemzet mai cikkéből kiderül, a baloldalra tolódott párt egyelőre nem döntött a kérdésben. Arra a felvetésre, miszerint Jakab Péternek a nyáron volt erre egy válasza, Gyurcsány a Jobbikot megzsarolva úgy reagált,

Elhúzták a selyemzsinórt Forrás: MTI/Soós Lajos, Kovács Tamás

Gyurcsányné már készül

Kevesebb mint másfél évvel a parlamenti választás előtt természetesen megkerülhetetlen volt a közös miniszterelnök-jelölt kérdése. Ahogy az a fentiekből kitűnt, Gyurcsány minden fontos stratégiai pontban keresztülvitte az akaratát: az összes körzetben egy baloldali jelölt lesz, kormányfőjelöltből is egy lesz, és a közös listát is elfogadták a többiek, a Momentum például megalázkodva kéredzkedett fel rá. Így borítékolhatóan

a DK elnöke fogja kimondani a végső szót a közös kormányfőjelölt személyét illetően, amire feleségét fogja kijelölni.

Bár a baloldal vezetője amolyan gyurcsányosan úgy fogalmazott, "hogy a DK-nak lesz-e miniszterelnök-jelöltje, nem tudom. Nyilván ha lesz, akkor az Klára lesz, ha nem lesz, akkor azért nem lesz, mert Klára nem fogja elvállalni", gondolatmenete több sebből vérzik.

  1. ahogy korábban Gyurcsány utalt rá, a DK vezet a baloldali pártok versenyében, éppen ezért életszerűtlen, hogy nem indítanak el senkit az előválasztáson,
  2. Brüsszelből úgy ontják a pénzt Gyurcsányné Magyarországra irányuló kampányába, mintha nem lenne holnap, ami közel sem azt jelzi, hogy a politikusnak ne lennének tervei. A pártelnök ennek ellenére cinikusan úgy fogalmazott, hogy felesége "nem annyira építi magát, mint amennyire kellene."

Később sokatmondóan "alkalmasnak, esélyesnek" jellemezte feleségét, hozzátéve, hogy "ha megérkezik, akkor azt mindenki látni fogja". "Még nem érkezett meg. De nem kell kapkodni, ha szeptember-október a miniszterelnök-jelölti előválasztás, akkor nagyon ráér. Ő tényleg" - fogalmazott felesége politikai szerepéről.

Férj és feleség Forrás: Facebook

Gyurcsány egyébként a beszélgetés során többször is üzent a Momentumnak: amikor a lehetséges baloldali kormányfőjelölteket sorolta, megalázóan kihagyta Fekete-Győr Andrást, és az általuk felvetett közös ellenzéki listás előválasztásról is lekicsinylően nyilatkozott.