Szinte minden területre érkeznek új GeForce-ok jövőre

Vastag és vékony pénztárcával is lehet majd válogatni, persze megfelelő raktárkészlet mellett.

Nagyjából egy hónapja írtunk a következő év elején érkező GeForce-okról, amelyek főleg a pénztárcabarát modellek felé nézelődő felhasználóknak készülnek. A GA106-os GPU a GeForce RTX 3060, míg a GA107-es a GeForce RTX 3050-en köszön majd vissza, de friss információink szerint érkezik melléjük egy GeForce RTX 3080 Ti VGA is. Utóbbi elképesztően meglepő módon a GeForce RTX 3080 és 3090 közé jön, és közvetlenül próbál konkurenciát állítani a Radeon RX 6900 XT-nek.

Ezek a megoldások a következő év első hónapjaiban tűnnek fel, várhatóan tavasszal már mindegyiket meg lehet majd vásárolni. A komolyabb fejlesztési lépcsőt most az NVIDIA-nál a GA103 képezi, amelyről még októberben írtunk. Akkor viszont csak a fejlesztés létezéséről lehetett tudni, most viszont már körvonalazódik, hogy milyen GPU-ról van szó. Valószínűleg olyan nagy meglepetést nem okozunk azzal, ha leírjuk, hogy a GA103 a GA102 és a GA104 közé érkezik. Úgy tudjuk, hogy ez látszik a kiterjedésén is, ami az említett két GPU között van nagyjából félúton.

A GA103 alapvető célja a jobb versenyképesség, és ez elsődlegesen a GeForce RTX 3080 esetében fontos, ugyanis jelenleg ennek a VGA-nak az eladásán a gyártók alig, vagy akár nem is keresnek. Nyilván a termelés felfutásával a helyzet javulni fog, tehát arra azért elég jó esély van, hogy a GeForce RTX 3080 tavaszra 700 dolláros listaáron is nyereséget termelhet, de nem mindegy, hogy mennyit, és igazából erre az árszintre a GA102 nem éppen optimális. A GA103 célja elsődlegesen nem az, hogy a GeForce RTX 3080 teljesítményét felülmúlja, elég ha megközelíti, miközben az új hardverre épülő VGA-kat érezhetően olcsóbban lehet majd gyártani, ami a partnerek számára kritikus tényező.

Úgy tudjuk, hogy a GA103 elsődlegesen multiprocesszorok tekintetében kurtítja meg a lapkát a GA102-höz viszonyítva. Nyilván érezhetően, hiszen nagyjából 150 mm²-rel kisebb a kiterjedése, de a terv az, hogy az elvesztett részegységeket nagyobb órajellel próbálják ellensúlyozni, ami egyébként ötlet szintjén teljesen logikus, és működhet is. A fejlesztés megjelenése azonban nincs annyira közel, tavaszra viszont elkészülhet, de a realitás talaján maradva inkább a Computex lehet megcélozva a bemutató tekintetében.

Ebben a generációban egyébként az NVIDIA marad a Samsung 8 nm-es node-ján, legalábbis a közeljövőben megjelenő, játékosoknak szánt GPU-k tekintetében.

Azóta történt

  • ASUS, 3080 Ti, 20 GB

    Eddig ismeretlen grafikus kártya bukkant fel a tajvaniaknál a fenti paraméterekkel, mellé pedig egy 12 GB-os 3060-at meglobogtattak.

  • Új NVIDIA GPU-k a Lenovónál

    A hivatalosan még be sem jelentett GeForce RTX 3060, 3050 Ti és 3050 kerül a következő generációs Legion asztali PC-kbe.

Előzmények

Hirdetés