Váratlan felfedezés: az egyik vöröshús fajta is késlelteti az időskori elbutulást

Utazás, Fantasztikus ízek, mesés látvány, mámorító éjszakák - Borozz ott, ahol Angelina Jolie és Brad Pitt!  bor szőlő sajt táj
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók egy évtizeden keresztül tanulmányozták majdnem 1800 brit polgár étkezési szokásait, hogy megállapítsák, mely élelmiszereknek van jó hatásuk az egészségre. Arra a megállapításra jutottak, hogy az időskori elbutulást – az általában vett egészséges életmód mellett – azok a táplálékok gátolták a legjobban, amelyek növelték az agyban lévő, az agyat védő fehérjék mennyiségét. Az Alzheimer-kór és a mentális hanyatlás szempontjából a legveszélyesebb a túl sok sóbevitel.
Vágólapra másolva!

A Journal of Alzheimer's Disease szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban Auriel Willette és munkatársai az Iowai Állami Egyetemről 1787 (46-77 év közötti) brit lakos táplálkozási szokásait és gondolkodási képességét vizsgálták egy évtizeden át.

Az adatokat a UK Biobankból gyűjtötték. Ez egy nagyléptékű biológiai-orvosi adatbázis, amely félmillió résztvevő részletes genetikai és egészségi információit tartalmazza.

Bizonyos élelmiszerek késleltetik a demencia kialakulását Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ina Fassbender

A tanulmány résztvevőit felkérték, hogy részletezzék az étrendjüket, különös tekintettel olyan élelmiszerekre, mint a gyümölcsök, zöldségfélék, halak, húsok, sajtok, pékáruk, gabonafélék, tea, kávé és a különféle alkoholos italok.

Ezenkívül a kutatók 2006 és 2016 között háromszor kitöltettek a csoport minden tagjával egy úgynevezett fluid intelligenciatesztet, amely azt mutatja meg hogyan értjük meg és hasznosítjuk az új információkat, vagyis az újszerű feladathelyzetekben nyújtott teljesítményt méri.

A kutatócsoport azt találta, hogy a résztvevők által fogyasztott különféle élelmiszerek közül a sajtfélék álltak a legszorosabb kapcsolatban azzal, hogy mennyire következett be mentális hanyatlás az idő múlásával. A sajtok még az idősebbeknél is jelentősen gátolták az elbutulás kialakulását.

A sajt és a vörösbor lassíthathatja a szellemi leépülést Forrás: Dreamstime

Az is kiderült, hogy mérsékelt napi alkoholfogyasztás – különösen a vörös boré – és a heti egyszeri birkahúsfogyasztás (más vörös húsé nem!) szintén jó hatással volt a szellemi frissesség hosszú távú megőrzésére.

Ezzel szemben a demenciát előmozdító élelmek közül a legveszélyesebbnek a nagy sótartalmú élelmiszerek bevitele bizonyult. Ezért a kutatók fel is hívták a figyelmet, hogy az Alzheimer-kór által fokozottan fenyegetett egyének nagyon figyeljenek a mérsékelt sóbevitelre, hogy minél később alakuljon ki náluk az elbutulás.

Kerülni kell a túlzott sófogyasztást Forrás: Phanie via AFP/GARO/PHANIE/Garo

A kutatók is elismerik azonban a tanulmány korlátait. Igazából randomizált klinikai vizsgálatokra lenne szükség annak pontos megállapításához, hogy milyen egyszerű étrendi változtatásokra lenne szükség ahhoz, hogy jelentős mértékben segítsük az agyunk hosszú távú működését, mondta a cikk vezető szerzője, Brandon Klinedinst idegtudós.