Új rekord a briteknél a szénmentes energiatermelésben

napelem park
A man walks between Photovoltaic panels at the newly opened Solar Energy centre in Cestas on December 1, 2015. After 10 months of construction, the solar farm in Cestas, understood to be one of the most powerful in Europe, became operational on December 1, 2015. / AFP / MEHDI FEDOUACH
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia április 28-án már több mint 18 napja nem vett igénybe széntüzeléső erőművek előállította energiát, ami a leghosszabb időszak az ipari forradalom óta - írja a Guardian.
Vágólapra másolva!

A 18 napos, megszakítás nélküli időszak egyúttal új rekordot is jelent a brit energetikában. A brit adatok szerint, 1882 óta nem volt példa arra, hogy 438 óra is elteljen szénből nyert energia nélkül. A rekord felállításához az is kellett, hogy a napenergia mind nagyobb arányban legyen jelen az energiamixben, illetve hozzájárult az is, hogy a koronavírus-járványhoz köthető leállások miatt csökkent a villamos energia iránti igény.

Illusztráció Forrás: AFP/Mehdi Fedouach

A briteknél egyébként szintén mostanában, április 20-án született új rekord a napenergiában, akkor a napelemek összesen 9,6 gigawatt energiát adtak.

A mostani, új szénmentes rekord közel három évvel azt követően állt be, hogy a hálózat első alkalommal 24 órán át szénerőművek nélküli energiával üzemelt.

A brit kormányzati törekvések értelmében, a még működő szénerőműveket a következő években teljesen leállítják. A szén egyébként már csak 2,1 százalékát adta tavaly az ország energiamixének, ami óriási visszaesés a négy évvel korábbi adatokhoz képest, amikor még ennek több mint négyszeresét tette ki.