szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Itt van a mifelénk is egyre jobban ismert BYD központja is.

Sencsenben, Kína déli technológiai központjában, amely a városi lakosságszámot tekintve a harmadik legnagyobb az országban, már több nagy teljesítményű elektromos töltőhely működik, mint benzinkút.

A Villanyautósok cikke a kínai helyi sajtóra hivatkozik azt írja, az ultramagas teljesítményű szupertöltőoszlopok száma a töltőtelepítési programnak köszönhetően 2024 áprilisáig elérte a 362 darabot. Ezek mindegyike képes akár 10 perc alatt 80 százalékra tölteni az erre alkalmas elektromos autók akkumulátorát.

Az elektromos járművek terjedése Sencsenben igencsak látványos, mert 2023 végéig több mint 970 000 környezetkímélő hajtású járművet regisztráltak, és az újautó-regisztrációk több mint 60 százaléka elektromosított jármű volt.

Egyetlen ábrán is jól látszik, mekkora kedvence a kínai államnak a piachódító BYD

Egy német tanulmány szerint a nálunk is terjeszkedő vállalat az állami ösztönzők messze legnagyobb haszonélvezője.

Az elektromos autók terjedése nem csupán a járműparkot, hanem az áramfelhasználást is megváltoztatta. Az idei első negyedévben a helyi villamosenergia-hálózat üzemeltetője már 670 millió kilowattórát szolgáltatott az akkumulátoros járművek töltésére, ami közel 11 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.