Orbán Viktor neve is előkerült az SZFE felvételijén, reagált az egyetem

2024.05.13. 15:52
Molnár Áron színész vasárnap egy Instagramra feltöltött videóban elmondta, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) felvételijén egy Orbán Viktor miniszterelnöktől származó idézet is szerepelt a televíziós műsorkészítő szakon az első fordulóban. A SZFE közleményben reagált a hírre.

Molnár Áron vasárnap egy videót tett közzé az Instagramon, melyben a Színház- és Filmművészeti Egyetem televíziós műsorkészítő szakának felvételijén feltett kérdésekről beszélt.

Magyarázzátok már el nekem, hogy mi a büdös franc történik a Színház- és Filmművészeti Egyetemen?

– kezdi a videóját a színész, ugyanis mint mondja, az egyetem televíziós műsorkészítő szakán a felvételi első fordulójában az volt a kérdés, hogy melyik idézet származik Orbán Viktortól. A helyes megoldás az volt, hogy: „Egy ország határok nélkül olyan, mint egy tojás héj nélkül.”

Molnár Áron megjegyzi, hogy a kérdések között az is szerepelt: a sorkatonai szolgálat szükséges-e, valamint, hogy mit változtatnának a felvételizők döntési helyzetben az országban.

Ez a színész szerint „gigantikus probléma”, hiszen, mint mondja, a feladatlap ezen kérdései tökéletesen mutatják, hogy nem a felvételizők általános műveltségére és tájékozottságára kíváncsiak az intézmény vezetői, hanem a lojalitásukra.

Molnár Áron felteszi a kérdést, hogy miért a felvételizőknek kell kockáztatniuk a saját sorsukat, ha a saját elveik szerint cselekednek?

Megjegyzi, hogy annak idején Vidnyánszky Attila épp azzal az indokkal foglalta el az egyetemet, hogy ott ideológiai nevelés zajlik, de szerinte soha nem volt ilyen a régi, szabad egyetemen, és „kőkemény ideológiai átnevelés most zajlik pofátlanul, amióta erővel, a NER és a Fidesz támogatásával elfoglalta az egyetemet Vidnyánszky Attila.”

Folyamatosan kérdőjelezzétek meg a tanáraitokat, legyetek résen, legyetek kritikusak, ne hagyjátok, hogy elvegyék tőletek a szabadságotokat, a szabad véleménynyilvánításotokat

– üzeni a diákoknak a színész.

Közleményt adott ki az egyetem

Molnár Áron videójának közzététele után hétfőn a Színház- és Filmművészeti Egyetemen közleményt adott ki az intézményben zajló felvételiről.

Mint írják: „Politikai ideológiától mentes, a televíziós műsorkészítő szakra jelentkezők esetében az alapműveltség mellett különös jelentőséggel bíró közéleti tájékozottságot felmérő teszteket alkalmaznak a felvételi eljárásban.”

Megjegyzik továbbá, hogy a június végéig tartó felvételi első fordulójában alkalmazott, egyebek mellett közéleti, irodalmi, valamint számos művészeti ágat érintő kérdéssorok célja „a jelentkezők ismereteinek és tájékozottságának részleges felmérése, továbbá érvelési technikájának feltérképezése különböző témakörökben”.

Leírták azt is, hogy a sajtóban visszhangot kapott, az aktuálpolitikára vonatkozó kérdés: „Kitől származik az alábbi idézet? Párosítsa össze!” milyen formában jelent meg a felvételizőknek kiosztott tesztben.

A feladat az egyetem szerint így nézett ki:

A. csoport:

„Amilyen a család, olyan a nemzet, és olyan az egész világ, amelyben élünk.”

„Aki elég őrült ahhoz, hogy elhiggye, hogy meg tudja változtatni a világot, az meg is teszi.”

„A győzelemnek száz apja van, de a vereség apátlan árva.”

„Magyarországon a történelem során megtanultuk, hogy egy ország határ nélkül olyan, mint a tojás héj nélkül.”

  • Steve Jobs
  • Orbán Viktor
  • J. F. Kennedy
  • Szent II. János Pál pápa

B. csoport:

„Nem ígérhetek mást, csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket.”

„Aki nincs ellenünk, az velünk van.”

 „… ennek a tízmilliós országnak a kormányfőjeként – lélekben, érzésben 15 millió magyar miniszterelnöke kívánok lenni.”

„Olyan böszmeséget követtünk el, amilyenre Európában még nem volt példa.”

  • Kádár János
  • Sir Winston Churchill
  • Gyurcsány Ferenc
  • Antall József