szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A SpaceX Eva néven mutatta be az új fejlesztését, amit a jövőben a vállalat űrhajóinak utasai viselhetnek.

Évtizedeken át nem készített új szkafandereket a NASA az űrhajósok számára, így nem lehet csodálkozni azon, hogy a régi tervezésű űrruha használata mára életveszélyessé vált. A szervezet 2023 márciusában bemutatta azt az új fejlesztést, amiben az űrhajósok 2025-ben a Hold felszínére léphetnek majd, és amit az Axiom Space nevű céggel közösen készített el.

Szkafandereket azonban nemcsak a NASA, hanem a SpaceX is fejleszt. A cég azt ígéri, az Artemis-küldetésekre tervezett űrruhához képest még nagyobb mozgási szabadságot, letisztultabb kinézetet, valamint egy head up displayt is kínál majd a viselőjének. Ez utóbbi egy szem elé vetített kijelzőt jelent, ami a legfontosabb információkat jeleníti majd meg.

Kijelzője már a NASA 40 évvel ezelőtti űrruháinak is van, ám ott csak a csuklóra rögzítve. Ez mutatja meg az olyan információkat, mint például az oxigénellátás. A SpaceX Eva (Extravehicular Activity Suit) nevű fejlesztése ezen változtat. A viselet jóval karcsúbb, mint amit a NASA űrhajósai jelenleg használnak, így amellett, hogy kényelmesebb, a tárolása is kevesebb helyet foglal.

A sisakot 3D nyomtatás segítségével hozták létre, a ruhán pedig van egy speciális cipzár is, ami lehetővé teszi a gyors és egyszerű fel és levételt. A beépített létfenntartó rendszernek köszönhetően az is lehetővé válik, hogy az űrhajósokat teljesen leválasszák az űrhajókról, űrállomásokról.

A head up display az egyik legnagyobb újdonság lesz, ami jelentősen megkönnyítheti az űrhajósok munkáját. Az asztronauták ugyanis anélkül követhetik figyelemmel a ruha rendszerét, hogy le kellene venniük a szemüket az általuk végzett feladatról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.