Újabb magyar siker, a szabadfogású Ligeti Dániel már az ötödik olimpiai kvótás birkózó

2024.05.13. 08:36
Ligeti Dániel megragadta utolsó esélyét, megnyerte kvótaosztó mérkőzését a szabadfogásúak 125 kilogrammos súlycsoportjában a birkózók záró olimpiai kvalifikációs viadalán, Isztambulban, ezzel részvételi jogot szerzett a párizsi játékokra – adta hírül a Magyar Olimpiai Bizottság.

A szombathelyiek 34 éves nehézsúlyú klasszisa már az első kvalifikációs viadalon, a tavalyi belgrádi világbajnokságon is a kvóta kapujában volt, kétszer is birkózott érte, ám a szerb fővárosban végül lemaradt róla, majd az áprilisban balul sikerült európai kvótaszerző torna után Isztambulban remekül kezdte szereplését: szombat délelőtt két sikerrel az elődöntőbe, azaz az olimpiai indulási jog közelébe került. Annak megnyerése már párizsi repülőjegyet ért volna számára, de nem bírt a remekül kontrázó kirgiz Ajal Lazarjovval.

Az elődöntős vereség után vasárnap volt még egy esélye, amihez két meccset kellett nyernie. Ezek közül az elsőt, a bronzmérkőzést 2–0-s hátrányból fordította meg az üzbég Haszanboj Rahimov ellen.

A karrierje vége felé járó ötszörös Európa-bajnoki érmes klasszis ezek után lépett szőnyegre a venezuelai Jose Daniel Diaz Robertti ellen, akivel nem csupán az isztambuli verseny, hanem összességében is az utolsó kiadó kvótáért csapott össze.

A mérkőzést Ligeti Dániel rendkívül koncentráltan kezdte, nem kapkodott, óvatosan kereste a fogást és igyekezett ellenfele szórványos indításait hárítani. Ezt nagyon hatékonyan tette, ráadásul még így is ő tűnt aktívabbnak, ezért a venezuelait figyelmeztették passzivitásért és neki indították el az aktivitási időt. Diaznak harminc másodperce volt akciót csinálni, ám erre nem volt képes, ezzel pedig a magyar 1:0-s előnybe került, amit a menet végéig – kissé passzívan, de – megőrzött.

A második szakaszban Ligeti Dániel aktívan kezdett – mivel az első hajrájában már erre kérték a bírók – és az első perc végén egy szép mögékerüléssel 3:0-ra növelte előnyét. A meccs addigi képe alapján ez óriási előnynek tűnt, a venezuelaiban ugyanis nem volt átütőerő, majd amikor kockáztatnia kellett, a tapasztalt magyar szabadfogású gyönyörűen kontrázta meg (5:0). Ez olyan jól sikerült, hogy a levitelből tusba szorította ellenfelét és hatalmas csatakiálltással ünnepelte meg olimpiai kvótáját.

Ligeti Dániel London és Rio de Janeiro után karrierje harmadik olimpiájára készülhet, vasárnapi sikerével pedig eldőlt, hogy öt magyar birkózó lép majd szőnyegre Párizsban. 

„Az az igazság, hogy az elmúlt időszak rendkívül kemény volt, pont olyan kemény, amilyennek kívülről is látszott. Igazi hullámvasút, nem volt egyszerű” – nyilatkozott az MTI-nek megkönnyebbülve és egyúttal boldogan Ligeti. 

Azt hiszem, erre a mostani versenyre büszke lehetek. Ha egyszer majd valaki tudni akarja, hogy milyen birkózó voltam, akkor ennek a versenynek a meccseit és a tavalyi világbajnokságon vívott meccseimet meg lehet mutatni, mert ezekben minden benne van, ami én vagyok. Itt, Isztambulban is megmutattam minden arcomat, volt jó meccsem, kevésbé jó, azután borzalmas, aztán nem olyan rossz és ez az utolsó meccs itt egészen kiemelkedőre sikerült.

Ligeti Dániel mindehhez hozzátette, hogy egy egészen komoly csapat dolgozott azért, hogy ki tudjon jutni a harmadik olimpiájára, és ennek a csapatnak a tagjai miatt is örül a sikernek.

„Nemzetközi szinten ez az olimpia maradt az egyetlen célom. Bízom benne, hogy egy jó felkészülés után Párizsban is ilyen jól fogok tudni birkózni” – mondta a szombathelyi sportoló.

Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány elárulta, hogy a szombati vesztes elődöntő után nagyon nehéz éjszakája volt Ligetinek, de vasárnap délutánra tökéletes mentális állapotban lépett szőnyegre.

„Jól kezdtük a versenyt, az első két mérkőzésen minden rendben volt, az estin viszont jött a hideg zuhany. Dani sajnos szétesett kicsit fejben, pánikolni kezdett és hülyeségekbe ment bele. Azután komoly mélypontra került, én sem tudtam, hogy fogja tudni összekaparni magát a mai napra" – idézte fel a történteket az MTI-nek a szakvezető. –„Ma annyit mondtunk neki végül, hogy menjen, birkózzon egy jót, legyen türelmes és tartsa be a taktikát, mert ha így tesz, akkor meglesz az eredménye, a kvóta. Szerencsére mindkét meccsen nagyon egyben volt, nagyon jól birkózott. Elképesztően örülök a kvótájának.”

A kapitány elárulta, hogy a két szabadfogású kvóta jó eredmény, de azt is hozzátette, hogy többet remélt.

„Nem rossz ez, de többet szerettem volna. Bajcajev Vlagyiszlav kijutásában is bíztam. Az ő tudása erre feljogosítja, de sajnos nem birkózott úgy, ahogy tud. Ebbe talán belejátszott, hogy sokat fogy és az elmúlt időszakban az Eb-re és a két kvótaszerző versenyre is le kellett fogynia, de azt hiszem, elsősorban mentális okok miatt nem jött össze neki az indulási jog megszerzése. Sajnálom” – jegyezte meg Bánkuti Zsolt.

Korábban a tavaly világbajnoki címet szerző Muszukajev Iszmail (szabadfogás 65 kg) és Losonczi Dávid (kötöttfogás 87 kg), majd áprilisban Bakuban Nagy Bernadett (76 kg), pénteken Isztambulban pedig Lévai Zoltán (77 kg) szerezte meg az olimpiai kvótát. 

Ligeti a magyarok 158. olimpiai kvótáját szerezte meg Párizsra.