Szerző: Koi Tamás

2024. május 10. 12:04

A TikTok is jelezni fogja az MI-vel készült tartalmakat

Más közösségi platformokhoz hasonlóan rövidesen a TikTok is jelezni fogja, ha egy feltöltött videót vagy fotót a mesterséges intelligencia készített - a cég ezzel kívánja elejét venni az internetet elözönlő deepfake tartalmaknak, mely különösen most, az amerikai elnökválasztás évében kiemelten szenzitív terület.

Számos más iparági szereplőhöz hasonlóan rövidesen a kínai ByteDance-hoz tartozó TikTok is fel fogja tüntetni, ha egy platformra felöltött videót vagy fotót valamilyen mesterséges intelligencia-alapú generátorral készítettek. A cég ehhez egy több piaci szereplő által elfogadott és kipróbált digitális vízjel-rendszert fog használni, ezzel remélve, hogy sikerül elejét venni a szolgáltatást elárasztó deepfake tartalmaknak.

A deepfake videók és fotók előszeretettel ábrázolnak olyan celebeket, mint például Taylor Swift, akinek a nevére az X-en rövid ideig azért nem lehetett rákeresni, mert a világ talán legnépszerűbb ma élő énekesét ábrázoló, AI-jal hamisított képek özönvízszerűen elárasztották a platformot.

ferenc_dance

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Ez esetben ugyanakkor nem a tartalomipar prominens szereplőinek védelme az elsődleges cél, hanem a közelgő amerikai elnökválasztások során a mesterséges intelligenciával készített kompromittáló felvételek várható megjelenése, melynek visszaszorítását februárban 20 technológiai cég vagy platform - köztük a TikTok - vállalta közös nyilatkozatban.

A TikTok jelenleg kizárólag a ByteDance saját applikációjába épített MI-segítségével készült vagy átalakított tartalmakat jelzi, rövidesen azonban a külső szolgáltatók által készített videók és fotók is jelölve lesznek a platformon.

A cég a több iparági szereplő, így egyebek mellett az Adobe és a Microsoft által alapított Coalition for Content Provenance and Authenticity által létrehozott, különböző leírókat tartalmazó Content Credentials technológiát fogja felhasználni erre a célra. Ahhoz azonban, hogy a rendszer működőképes legyen, mind a kép- illetve videogenerátornak, mind pedig a tartalomdisztribúciós platformnak használnia kell a szabványt. 

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.