szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az időmérőkön eddig nem talált legyőzőre 2024-ben Max Verstappen, de a futamgyőzelmek terén eddig csak egy műszaki hiba állta útját. Most egy kissé kacifántos biztonsági autós fázis után Lando Norris győzte le a hollandot, megszerezve élete első győzelmét.

Pályafutása 110. futamán aratta első győzelmét Lando Norris. A 24 éves pilóta sikere a McLaren első futamgyőzelme a 2021 szeptemberi Olasz Nagydíj óta, amikor Daniel Ricciardo diadalmaskodott az istálló színeiben. Norris eddig 15-ször volt dobogós az F1-ben győzelem nélkül, ez rekord.

Norris mögött a címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője zárt másodikként, míg a dobogó alsó fokára Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája állhatott fel.

Max Verstappen és Lando Norris a befutót követően
GIORGIO VIERA / AFP

A rajtot a pole pozícióból startoló Verstappen egészen kiválóan kapta el, így simán elfordult elsőként, közben viszont az elrugaszkodásnál megtorpanó Leclerc-t többen is megtámadták. Közülük a másik Red Bullt vezető Sergio Pérez elhibázta az első féktávot, lecsúszott az ideális ívről, ennek eredményeként Oscar Piastri (McLaren) tudott feljönni a harmadik helyre.

Formula 1 on Twitter: “⚫️⚫️⚫️⚫️⚫️⚫️⚫️⚫️⚫️⚫️THE HEAT IS ON IN MIAMI!! 🔥Perez overshoots Turn 1, Leclerc keeps second and LANDO NORRIS charges up to P3! #F1 #MiamiGP pic.twitter.com/W5yI9Z9Jsn / Twitter”

⚫️⚫️⚫️⚫️⚫️⚫️⚫️⚫️⚫️⚫️THE HEAT IS ON IN MIAMI!! 🔥Perez overshoots Turn 1, Leclerc keeps second and LANDO NORRIS charges up to P3! #F1 #MiamiGP pic.twitter.com/W5yI9Z9Jsn

Egy kör után így Verstappen, Leclerc, Piastri volt az első három sorrendje, a negyedik Carlos Sainz Jr. (Ferrari), az ötödik pedig Pérez volt.

Az ötödik körben Piastri megelőzte Leclerc-t, akinél az őt üldöző csapattársa, Sainz is gyorsabbnak tűnt, s a spanyol versenyző ezt rádión jelentette is. Leclerc aztán – az élmezőnyből elsőként – a 20. körben hajtott a boxba kereket cserélni, négy körrel később pedig Verstappen az élről kiállva kapott friss abroncsokat.

A 28. körben Piastri és Sainz egyszerre járt a boxban új gumikért, aztán Kevin Magnussen és Logan Sargeant balesete miatt a pályára hajtott a biztonsági autó, így az ötödik helyről rajtoló, de akkor épp az élen álló Norris rögtön a boxba hajtott kerékcserére, ennek köszönhetően a 30. körben az első helyen tért vissza a pályára – itt volt némi kavarodás, mert Norris a biztonsági autó elé került, de végül sikerült helyreállítani a sorrendet.

Lando Norris
GIORGIO VIERA / POOL / AFP

Az újraindításnál Norris megtartotta a vezető pozíciót, mögötte Verstappen haladt a második, Leclerc pedig a harmadik helyen. A holland címvédőnek nem sok esélye volt utolérni az élen haladó brit riválisát, ugyanis arra panaszkodott, hogy nehezen tud befordulni a kanyarokba.

Max Verstappen
GIORGIO VIERA / POOL / AFP

Tíz körrel a leintés előtt Norris előnye öt másodperc volt Verstappennel szemben, ez a leintésig csaknem nyolc másodpercesre nőtt, így a brit versenyzőtől már csak egy hiba vehette volna el a győzelmet.

A győztest a rajongók is megválasztották a nap versenyzőjének.

Formula 1 on Twitter: “Moments like these are what make this sport special🧡🙌#F1 #MiamiGP pic.twitter.com/eyskCUmPJY / Twitter”

Moments like these are what make this sport special🧡🙌#F1 #MiamiGP pic.twitter.com/eyskCUmPJY

A bajnokság két hét múlva folytatódik Imolában, az Emilia Romagna Nagydíjjal.